Biblioteca Judeţenă Mureş > Biblioteci din judeţ > Biblioteca Orăşenească Iernut

Biblioteca Orăşenească Iernut


Adresa: Iernut, str. 1 Decembrie 1918, nr. 2, jud. Mureş, cod poştal: 545100
Telefon, Fax: 0265 - 471266
Bibliotecar: Dana Gurghian
Dana Gurghian
E-mail dana_nne@yahoo.com
Orarul:
Luni închis Sâmbătă 8 - 12
Marti şi miercuri 8 - 16 Duminică închis
Joi şi vineri 8 - 16    
Despre bibliotecă
Despre Iernut

Despre bibliotecă

Biblioteca Orăşenească Iernut Biblioteca Orăşenească aflat în clădirea Casei de cultură din Iernut.
Biblioteca Orăşenească Iernut.

Scurt istoric

In 1953, la 1 Martie, se înfiinţează Biblioteca Comunală Iernut cu un fond de 1946 de volume care provin din donaţii făcute de Biblioteca Raională Luduş şi Cooperativa de Consum Iernut. In 1967, când se desfiinţează biblioteca sindicală din cadrul Termocentralei, fondul de carte este donat în totalitate bibliotecii comunale. Ea are la această dată 10.325 de volume şi un număr de 1.100 de cititori. Îi este repartizat spaţiul pe care îl ocupă şi azi în incinta Casei de Cultură: patru încăperi dotate cu mobilier corespunzător.

Între 1975 - 1987 biblioteca a funcţionat cu program de unsprezece ore pe săptămână, bibliotecarul primind o îndemnizaţie infimă. In mică măsura era aprovizionată şi cu carte.

În 1990 se face inventarierea bibliotecii şi se scot din circulaţie un număr de 12.500 volume care, fie erau deteriorate, fie erau scrise de soţii Ceausescu sau aveau oarecare legătură cu familia acestora. Masiva casare a scăzut foarte mult numărul de cărţi. Acestea au fost foarte greu de înlocuit datorită lipsei fondurilor. Totuşi, încet dar sigur, creste numărul volumelor şi se îmbogăţeşte fondul de referinţă al bibliotecii. Din păcate, scade cel al cititorilor. Marea majoritate este reprezentată de elevi şi studenţi care sunt obligaţi să studieze materialele cerute de către îndrumători, pe când numărul iubitorilor cititului este destul de mic în comparaţie cu perioada dinainte de 1989, când cititul constituia „sarcina de partid”.

Înapoi
alte imagini: 1, Biblioteca Orăşenească Iernut Biblioteca Orăşenească Iernut. 2, Biblioteca Orăşenească Iernut Biblioteca Orăşenească Iernut − aspect din bibliotecă. 3, Biblioteca Orăşenească Iernut Biblioteca Orăşenească Iernut − aspect din bibliotecă. 4, Biblioteca Orăşenească Iernut Biblioteca Orăşenească Iernut − aspect din bibliotecă. 5. Biblioteca Orăşenească Iernut Biblioteca Orăşenească Iernut − aspect din bibliotecă.
Începutul paginii

Biblioteca Orăşenească Iernut Secţia împrumut adulţi
Secţia împrumut adulţi

Secţia împrumut adulţi

În prezent, biblioteca cuprinde patru încăperi. Sala de lectură este cea mai primitoare, ca atare aici au fost amplasate cele patru calculatoare primite prin programul BIBLIONET. Pe rafturi veţi găsi publicaţii din toate domeniile ştiinţei (excepţie literatura).

 

În alte două săli sunt grupate volume din literatura universală şi cărţi pentru copii. O ultimă încăpere adăposteşte literatura română, enciclopedii, dicţionare. Vizitatorii trebuie să ştie că au acces liber la toate publicaţiile din bibliotecă iar catalogul online la care se lucrează de peste trei ani şi care se va termina în aproximativ un an şi jumătate) le stă la dispoziţie.

 

Îl puteţi accesa fie intrând pe site-ul Bibliotecii Judeţene Mureş, la biblioteci din judeţ si apoi la biblioteca Iernut, fie pe cel al Primăriei Iernut şi de acolo la bibliotecă şi catalog online.

 

În anul 2011 s-au achiziţionat 132 volume cu fonduri alocate de Primăria Iernut, alte 267 cărţi au fost donate de Biblioteca Judeţeană Mureş sau de persoane fizice.

Înapoi
alte imagini: 1, Biblioteca Orăşenească Iernut Aspect din bibliotecă. 2, Biblioteca Orăşenească Iernut Aspect din bibliotecă. 3. Biblioteca Orăşenească Iernut Aspect din bibliotecă.
Începutul paginii

Activităţile anului curent

Vezi și activitățile din anii: 2010, 2011, 2012

1 martie 2013

Biblioteca Orășenească Iernut Aniversare
Aniversare
„Sărbătorile de Iarnă”.

1 Martie

 

La 1 martie, Biblioteca Orășenească Iernut a împlinit 60 de ani. La așa vârstă, așa sărbătoare! S-au adunat colaboratori, sponsori, utilizatori, donatori și … iată ce a ieșit! O aniversare ca la carte!

 

 

 

 

 

 

Biblioteca Orășenească Iernut Concurs „Hoinar prin lumea cărții”
Concurs „Hoinar prin lumea cărții”.

 

Elevii de la Șc. Gimnazială au participat la un concurs organizat de bibliotecă împreună cu cercul literar „Muguri” condus de d-na prof. Alina Alecu. S-a numit „Hoinar prin lumea cărții”.

Premiile au fost acordate de d-na Monica Stela Pop, membru al juriului care a decis câștigătorii.

 

 

 

 

 

 

 

Elevii clasei a VI B au pregătit o dramatizare ” Biblioteca fără limite” în care au arătat noua față a bibliotecii moderne.

S-a considerat un moment potrivit pentru evidențierea celor mai fideli cititori.

Au fost înmânate diplome pentru colaborare Instituțiilor care contribuie la buna desfășurare a activităților în bibliotecă.

Donatorii au primit, alături de mulțumiri, câte o diplomă. S-au remarcat Virginia Vlassa care a donat numai în 2012 peste 800 de cărți bibliotecii și fam. Mărginean Cornel și Gabriela, peste 500 de volume în stare excelentă.

Sponsorii, aceeași ca de obicei, au primit și ei câte o diplomă înmânată cu recunoștință de bibliotecar. Tortul primit de la cofetăria Elite, unul dintre sponsori, a fost spectaculos, mai ales la gust.

Laura Baicu, o cititoare împătimită la cei 13 ani ai săi, a încântat invitații cu două monologuri pentru care a luat numeroase premii la festivaluri de teatru.

Invitații au putut admira expoziția de desene și picturi ale elevilor din clasele V-VIII , desene cu tema cartea, lectura, literatura. Atât biblioteca din localitate cât și Biblioteca Județeană Mureș ( reprezentată de Monica Avram și Melania Suciu) au primit câte două exemplare din cartea ” Eseuri despre înțeles” , ultimul volum scris de Cornel Mărginean, autor din Iernut.

Invitații au fost plăcut surprinși văzând proiectate mesaje ale iernuțenilor plecați prin toată lumea, mesaje adresate bibliotecii și cititorilor ei cu ocazia aniversării a 60 de ani. Au ajuns aici urările foștilor utilizatori care acum sunt în Anglia, Spania, Suedia, Israel, Elveția sau în țară, la Bucureșt, Brașov.

O altă fostă utilizatoare( Ana Maria Făgăraș) a trimis din București un grupaj de fotografii în care a reușit să surprindă cititori în diferite locuri și ipostaze: de la copiii străzii din București, la urbanii Parisului și relaxații plajelor din Belgia.

Toate aceste urări, împreună cu ale celor prezenți, au fost primite cu bucurie de gazda evenimentului, Dana Gurghian, cel de –al treilea bibliotecar după Bonta Ioan ( 40 de ani în slujba bibliotecii din Iernut) și Virginia Vuță ( 20 de ani la aceeași instituție), prezenți și ei la aniversare.

Pentru organizarea acestui eveniment a colaborat cu prof. Alina Alecu și Ion Grigorescu de la Șc. Gimnazială Iernut.

Masa a fost oferită de O.F.L. Iernut, cofetăria Elite și S.C. Mirelarodi S.R.L.

Înapoi
alte imagini: 1, Biblioteca Orășenească Iernut În prag de aniversare. 2, Biblioteca Orășenească Iernut În prag de aniversare. 3, Biblioteca Orășenească Iernut Premierea participanților la concursul „Hoinar prin lumea cărții”. 4, Biblioteca Orășenească Iernut Premierea participanților la concursul „Hoinar prin lumea cărții”. 5, Biblioteca Orășenească Iernut Premierea participanților la concursul „Hoinar prin lumea cărții”. 6, Biblioteca Orășenească Iernut Premierea participanților la concursul „Hoinar prin lumea cărții”. 7, Biblioteca Orășenească Iernut Premierea participanților la concursul „Hoinar prin lumea cărții”. 8, Biblioteca Orășenească Iernut Premierea participanților la concursul „Hoinar prin lumea cărții”. 9, Biblioteca Orășenească Iernut Premierea participanților la concursul „Hoinar prin lumea cărții”.
Începutul paginii
   

©2003 Biblioteca Judeţeană Mureş