Biblioteca Judeţenă Mureş > Biblioteci din judeţ > Biblioteca Minicipală Sighişoara

Biblioteca Minicipală „Zaharia Boiu” din Sighişoara


Adresa: Sighişoara, Str. Hermann Oberth nr. 22 şi Piaţa Cetăţii nr. 4, jud. Mureş.
Telefon: Tel. 0265-771032
Bibliotecar  
E-mail [email protected]
Orarul:
Luni 11 - 16 Joi 9 - 16
Marti 9 - 16 vineri 9 - 16
Miercuri 9 -16 Sâmbătă şi Duminică închis
Despre bibliotecă
 
   
Despre Sighişoara
  Municipiul Sighişoara
  Sighişoara, jud.Mureş - Wikipedia
  Segesvár - Wikipédia
  Schäßburg - Wikipedia
   
 
Vezi secvenţele video de la lansarea BIBLIONET în jud. Mureş...
Clădirea ce adăposteşte Biblioteca Minicipală din Sighişoara

 

Scurt istoric

Biblioteca Municipală “Zaharia Boiu” din Sighişoara a luat fiinţă în anul 1968, dar începuturile bibliotecii sighişorene sunt mult mai vechi. Ele se leagă de numele lui Martin Kelp, rector şi profesor la gimnaziul care funcţiona pe lângă Biserica Evanghelică din oraş. În anul 1684, acesta pune bazele unei colecţii de cărţi menite a servi îmbunătăţirii procesului de învăţământ sighişorean. Această colecţie a constituit  nucleul bibliotecii moderne, care s-a îmbogăţit treptat de-a lungul timpului, acum alcătuind cea mai valoroasă secţie din cadrul acesteia. Prin vechimea şi raritatea lor, exemplarele reprezintă veritabile izvoare de cercetare  istorică. Printre cele mai valoroase dintre acestea se numără 9 incunabule din secolul al XV-lea, precum şi 6 calendare tipărite în anul 1486.

Un alt moment important pentru bibliotecă este sfârşitul secolului al XVIII-lea, când începe procesul de reorganizare, catalogare şi aranjare după format a cărţilor. Aceste acţiuni au avut la bază iniţiativa rectorilor Georg Muller şi Martin Schuster, care au acordat o atenţie specială bibliotecii. În anul 1836 exista deja un fond de peste 600 de florini, destinat achiziţionării de cărţi.

 

Maria Orosan-Telea
Înapoi
alte imagini: 1, Municipiul Sighişoara Primăria Municipiului Sighişoara. 2, Municipiul Sighişoara Primăria Municipiului Sighişoara. 3, Municipiul Sighişoara Sighişoara - oraşul de jos. 4. Municipiul Sighişoara Sighişoara - aspect din cetate.
Începutul paginii

 

Secţii şi filiale

Biblioteca din Sighisoara Biblioteca Minicipală din Sighişoara Aspect din bibliotecă
Aspect din bibliotecă

Pe lângă secţia de carte veche, Biblioteca Zaharia Boiu are două secţii distincte: secţia pentru adulţi şi secţia pentru copii, fiecare având sală  proprie  de lectură. Din anul 1968, cele două secţii îşi au sediul în clădirea care se află  în  centrul  oraşului,  pe str. Hermann Oberth nr. 22. Aici se află  13  încăperi din care 7 sunt depozite. În aceste încăperi există un fond de carte  de  peste  120.000 de  volume. Tot în acest an fondul de carte deosebit de valoros al secţiei documentare a bibliotecii municipale sighişorene a fost mutat din clădirea gimnaziului. Astfel, a fost nevoie de găsirea unei locaţii care să corespundă normelor de conservare pentru carte veche. Colecţia a fost depozitată la etajul superior al clădirii situată în Piaţa Cetăţii, unde  i-au fost atribuite patru  încăperi  spaţioase care întrunesc aceste condiţii şi dintre care una serveşte  drept  sala  de  lectură.

 

 

 

 

 

 

 

Înapoi
alte imagini: 1, Biblioteca Minicipală din Sighişoara Aspect din bibliotecă. 2, Biblioteca Minicipală din Sighişoara Aspect din bibliotecă. 3, Biblioteca Minicipală din Sighişoara Aspect din bibliotecă. 4, Biblioteca Minicipală din Sighişoara Aspect din bibliotecă. 5. Biblioteca Minicipală din Sighişoara Aspect din bibliotecă.
Începutul paginii

decembrie 2015

Biblioteca din Sighisoara Vatava Biblioteca Minicipală din Sighişoara Activitate în bibliotecă
Activitate în bibliotecă

CUFĂRUL CUVINELOR DE SUFLET

Moto:
,,Mult e dulce și frumoasă
Limba ce-o vorbim
S-o păstrăm mereu curată
Și să o iubim”

Mi-e dor! Mi-e dor de vorbe bune, de vorbe ce pornesc din inimă, spre o altă inimă sau spre alte inimi, de căldura lor, de smerenia lor, de sufletul lor! Așa am început anul trecut 2014 , în apropierea marii sărbători a Crăciunului, proiectul CUFĂRUL CUVINTELOR DE SUFLET, proiect care s-a bucurat de mult succes. Asaltați din toate părțile de cuvinte agresive și mult prea ,,zgârietoare” la urechi, ne-am gândit la acelea ce parcă au dispărut și nu mai au căutare, fiind ascunse pe undeva, așteptând să fie scoase la lumină. Proiectul mai sus amintit ajunge în acest an la a doua ediție și cu bucurie, cu respect și speranță pentru dumneavoastră, vă așteptăm să participați într-un număr cât mai mare. Proiectul include pe inimoasa d-na Țarălungă Lucia, coordonatorul Bibliotecii Municipale Sighișoara care a îmbrățișat ideea, oferindu-se ca și gazdă pentru ,,CUFĂR” ,pe d-na profesor dr. Mariana Gorczyka și bineînțeles pe inițiatoarea acestui proiect de suflet, d-na Maria Gheorghiu Mosora.

ARGUMENTE : - Un NU hotărât vulgarismelor: - Trăirea bucuriei de a dărui cu adevărat, ceea ce simți pentru cineva; - Aprecierea minunatului, inconfundabilului scris de mână; - Descătușarea depozitului de acele cuvinte ce îți spun cu adevărat ceva, ce te definesc, ce te fac mai bun și te mai fac să privești cu adevărat înlăuntrul tău ; - Simplitatea netrucată a gestului exprimat prin cuvinte; - Reducerea pe cât posibil a acelor SMS-uri, e-mail-uri seci, reci cu mult prea multe prescurtări și convenționalisme; - Caută TU- Om de Suflet , alte argumente și exprimă-te prin scris rezumându-te la 20 de rânduri scrise citeț de mână.(IMPORTANT- NUMAI SCRISE DE MÂNĂ) LA TREABĂ: - Stai cu gândul și cu inima și caută în cufărul tău de trăiri; - Mai caută apoi o banală sau prețioasă, după alegerea fiecăruia, foaie de hârtie; - Gândește-te cu adevărat la persoana căruia vrei să i te adresezi; - Limpezește-ți scopul celor scrise: să ajuți, să atragi atenția spre ceva anume, să mulțumești, să alini, să-ți împărtășești trăirile, să spui cuiva cât de important este pentru tine, ce așteptări ai tu la rându-ți, etc.; - Indiferent pe ce vei scrie atașează numele tău, adresa completă , nr. de telefon , școala de unde faci parte (în cazul elevilor); - Du apoi cuvintele tale scrise la Biblioteca Municipală Sighișoara unde vor fi sigilate în CUFĂR, până la data de 05.12.2015; AȘTEPTĂRI ; REZULTAT Fiecare adresare va fi citită, iar cele mai reușite vor fi publicate în ziarul local JURNAL DE SIGHIȘOARA; Ca dar de Crăciun, fiecare lucrare va fi citită într-o adunare festivă, televizată în cadrul Bibliotecii Municipale Sighișoara, și de asemenea pot fi consultate pe site-ul ziarului local redactiajsr.wordpress.com SIGUR ÎȚI VEI AMINTI: VREAU SĂ ATING CU SUFLETUL, SĂ SIMT CU INIMA, SĂ NU MĂ SATUR DE ELE, DE CUVINTELE FRUMOASE ALE NOASTRE ALE TUTUROR !!! Au consemnat, Maria Gheorghiu Mosora Lucia Țarălungă

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Înapoi
alte imagini: 1, Biblioteca Minicipală din Sighişoara Activitate în bibliotecă Activitate în bibliotecă 2, Biblioteca Minicipală din Sighişoara Activitate în bibliotecă Activitate în bibliotecă 3, Biblioteca Minicipală din Sighişoara Activitate în bibliotecă Activitate în bibliotecă 4. Biblioteca Minicipală din Sighişoara Activitate în bibliotecă Activitate în bibliotecă
Începutul paginii

 


©2003 Biblioteca Judeţeană Mureş