Művészeti részleg

Maros Megyei Könyvtár Művészeti részleg
Művészeti részleg

 

A Maros megyei könyvtár művészeti részlege a marosvásárhelyi „PARC” hotel épületében található, egy gazdag kulturális múlttal rendelkező intézmény közvetlen közelében.

Három termében az olvasók és érdeklődők esztétika, képzőművészet, zene és teatrológia szakkönyvek, albumok, szótárak, lexikonok és kották közül válogathatnak, amelyeket akár ki is kölcsönözhetnek.

A szótárak és lexikonok román, magyar, angol és francia nyelven elérhetők.

A Művészeti Részleg egyik sajátos jellemzője a gazdag hangfelvétel állománya, amelyet modern felszerelés segítségével hallgathatnak az érdeklődők.

Szakkönyvek, lemezek, kazetták, mágneses hangszalagok, CD-k, DVD-k állnak a zene és művészetkedvelő laikusok rendelkezésére, ugyanakkor a szakembereknek is lehetőségük van a szakmai fejlődésre.

 

 

 

 

 

más fotók: 1, Maros Megyei Könyvtár Rendezvény a Művészeti részlegen. 2, Maros Megyei Könyvtár Rendezvény a Művészeti részlegen. 3, Maros Megyei Könyvtár Rendezvény a Művészeti részlegen. 4. Maros Megyei Könyvtár Rendezvény a Művészeti részlegen.
Maros Megyei Könyvtár Művészeti részleg
Művészeti részleg

 

 

A könyvállomány magába foglal néhány különleges címet, mint például a : "Hronicul muzicii româneşti (Epoca străveche, veche şi medievală)" [A román zene krónikája (Ókor és középkor)], az Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor [Zeneszerzők egyesületének kiadója] gondozásában megjelent "Studii de etnomuzicologie şi bizantinologie” [Etnomuzikológiai és bizantinológiai tanulmányok], valamint a „Pagini din istoria muzicii româneşti" [A román zene történetéből].

A jelentős értékű könyvek között megemlíthetők (hasonmás és átirt változatban) a tizenhetedik századi "Codex Caioni" a "Musicalia Danubiana" sorozatból, ugyanakkor zeneelméleti és zenetörténeti tanulmányok, monográfiák, kritikai munkák, külföldi és román festők albumai, hogy csak a leggyakrabban használtakat soroljuk fel.

A lemezgyűjtemény részét képezik ritka és értékes felvételek is, teljes operák, teljes, szimfonikus koncertek, szinházi előadások, stb.

 

 

 

 

 

 

Biblioteca Judeţeană Mureş Művészeti részleg - Bakelit lemez kollekció (SP, LP) .
Művészeti részleg.

 

A dokumentum jellegű lemezek, igazi zenei ékszerek között a népzene kedvelőinek a "Tarafuri tradiţionale românesti" [Hagyományos román zenekarok] sorozat ajánlott, amely Románia több tájegységének (Bukovina, Erdély, vagy az Ilfov-Vlasca-Teleorman régió) zenéjét ismerteti. Ezek a felvételek az első világháború és 1956 között gyűjtött népzenét tartalmaznak, epikus és esküvői énekeket, valamint tánc és szerelmes dalokat is.

A klasszikus zene szerelmesei Mozart és Beethoven műveit választhatják, különböző rangos zenekarok előadásában. Az opera kedvelői híres énekesek tolmácsolásában Verdit, Puccinit, Bizet-t hallhatják. A Madrigal kórus előadásában reneszánsz zene és karácsonyi énekek, valamint román szerzők munkái csendülnek fel.

A részleg tulajdonában nagynevű művészek, mint például Dinu Lipatti, David Oistrach, Emil Gilels vagy Yehudi Menuhin előadásai, ugyanakkor kevésbé megszokott felvételek (madárcsicsergés vagy tengeri állatok hangja) is megtalálhatók.

A Művészeti Részleg a modern technológia fejlődésével egyidejűen bővíti állományát, amelyet formátum és zenei stílusok szerint csoportosít. Ezek a kitűnő minőségű hangfelvételek hazai és külföldi lemezkiadóktól származnak.

A Maros megyei fiatal közönség zenei izlésének alakitása egy fontos célkitűzése a művészeti részlegnek, amit különféle rendezvények szervezésével, kiállitásokkakl, valamint zenehallgatással próbál irányitani.

Ez az ismertető a marosvásárhelyi – és nemcsak – közönségnek szól, mindazoknak, akik a zene és a művészet csodálatos világát meg szeretnék ismerni.

 

 

 

más fotók: 1, Maros Megyei Könyvtár Művészeti részleg. 2, Maros Megyei Könyvtár Művészeti részleg. 3, Maros Megyei Könyvtár Művészeti részleg. 4, Maros Megyei Könyvtár Művészeti részleg. 5. Maros Megyei Könyvtár Művészeti részleg.

Tájékoztatási eszközeink:

Könyvtárunk részlegei csak érvényes olvasójeggyel használhatók. Az olvasójegy a kiállítás napjától számított öt évig érvényes, amit minden év januárjában fel kell újítani.

Megjegyzések:

Secţia organizează atât audiţii tematice în grup, la cererea claselor de elevi şi studenti cât şi medalioane muzicale legate de diferite aniversări. Secţia are înregistrări pe bandă magnetică şi discuri unicate.

Tevékenységünket a belső szabályzat alapján fejtjük ki.

Udvarias, szakmailag elhivatott könytárosok biztosítják a szolgáltatást a részlegen.


©2003 Maros Megyei Könyvtár