Biblioteca Judeţeană Mureş > Editoriale > Bibliografii > Bibliografii mureşene Nr. 5 - 2002
Biblioteca Judeţeană Mureş Coperta publicaţiei.
Coperta publicaţiei.

 

JUDEŢUL MUREŞ ÎN CĂRŢI
MAROS MEGYE A KÖNYVEKBEN

Am inclus în bibliografie lucrările care conţin informaţii despre personalităţile, instituţiile, localităţile judeţului Mureş, despre evenimentele petrecute aici, în prezent sau în trecut, indiferent de locul apariţiei publicaţiilor, de limba în care au fost scrise şi de originea autorului, dacă el trăieşte în judeţul nostru sau într-un alt colţ al lumii.

De asemenea, nu s-a luat în considerare dacă lucrările incluse în bibliografie se găsesc sau nu în fondul de carte al Bibliotecii Judeţene Mureş. Dacă ele se găsesc în patrimoniul bibliotecii au o cotă, reprezentând locul cărţii pe raft, în caz contrar, au menţionată expresia „INF“, care indică doar oferta noastră de informare.

Majoritatea cărţilor cuprinse în bibliografie a fost scrisă în limba română şi maghiară, doar unele sunt în germană şi engleză, iar câte una, în limba franceză, suedeză, italiană, rusă.

Conţinutul cărţilor oglindeşte caracterul multietnic al judeţului nostru; cititorii români, maghiari, saşi, romi, evrei deopotrivă, vor găsi informaţii despre trecutul şi prezentul etniei lor. Limitarea cronologică, 1990-1999, se referă doar la momentul apariţiei lucrărilor incluse în bibliografie şi reflectă situaţia din primul deceniu de după schimbările istorice din 1989-1990 din România.

În ceea ce priveşte conţinutul lucrărilor , nu există limite cronologice, lucrările îmbrăţişează întreaga istorie umană, din timpurile străvechi până în 1999. Cu toate că am înregistrat numai apariţiile din perioada 1990-1999, culegerea materialului a durat până în 2002, din cauza timpului lung necesar pentru ca informaţiile să parcurgă drumul de la tipar până la beneficiar.

Din punct de vedere al formei, s-au luat în considerare numai publicaţiile tipărite, făcându-se excepţie cu câteva titluri de lucrări multigrafiate existente în fondul BJM, cu conţinut local important. Bibliografia cuprinde lucrări monografice, antologii, culegeri, lexicoane, dicţionare, albume, câteva anuare, hărţi, publicaţii de tip broşură etc.

Nu am luat în considerare valoarea şi nivelul ştiinţific al conţinutului lucrărilor, şi nici concepţia autorilor : am exclus, astfel, practicarea oricărei forme a cenzurii. Prin adnotări succinte şi descrieri analitice sunt scoase în evidenţă referirile la judeţul Mureş. În scopul identificării lucrărilor relevante, am apelat la Bibliografia Naţională Română şi Bibliografia Naţională Maghiară, seria Cărţi, la publicaţia periodică Új Könyvek (Cărţi noi) a Institutului Bibliologic din Budapesta, la ştirile, recenziile şi cronicile apărute în revistele de specialitate.

M-au ajutat mult în informare, târgurile de carte, noutăţile apărute pe rafturile librăriilor şi, nu în ultimul rând, informaţiile valoroase primite de la autori, colegi şi prieteni. Chiar de la începutul culegerii informaţiilor, am avut în vedere două obiective.

Pe de o parte, am dorit ca informaţiile adunate să devină accesibile în cel mai scurt timp utilizatorilor, pe de altă parte, am intenţionat ca materialul să devină utilizabil şi sub formă de bibliografie publicată.

Fülöp Mária

 

 

©2003 Biblioteca Judeţeană Mureş