Imagine Antet
Biblioteca Județeană Mureș > Despre noi
Căutare

Biblioteca Județeană Mureș - Despre ...

Despre colegii noștri, foștii colegi, susținători, realizatori și albumul foto
Biblioteca Biblioteca Județeană Mureș Sediul Bibliotecii Județene Mureș
Sediul Bibliotecii Județene Mureș

Actul lecturii la Târgu-Mureș decurgea din instituirea și deschiderea Bibliotecii Teleki (1802), care cuprindea valoroasa colecție de cărți și documente ale cancelarului Transilvaniei, Teleki Sámuel (1734-1822) constituită într-o viață de om, oferită cu generozitate publicului. Biblioteca era adăpostită în clădirea cunoscută sub denumirea Teleki-Teka, căreia i-a fost alăturată o aripă special amenajată în acest scop. De la început această instituție a reușit să-și exercite funcția de bibliotecă publică.

Este binecunoscut faptul că Biblioteca Teleki s-a constituit din cărți pe care fondatorul le-a procurat în anii de studii în mari centre ale culturii europene și în timpul peregrinării sale prin diferite țări. Aproape că nu îi scapă nimic din ce avea mai valoros civilizația cărții în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea.

Biblioteca ar putea fi apreciată ca o mare citadelă a culturii universale prin valoarea colecțiilor, selecția și raritatea lor. Nu s-a făcut deloc economie atunci când, în Viena - important centru istoric și cultural aflat în permanentă legătură cu pulsul marilor orașe ale Europei - , erau oferite produse ale tiparului.

Cartea făcea parte din formația omului politic și de cultură, motiv pentru care nu a avut niciodată îndoieli sau rețineri privitoare la achiziții. Pe lângă cerințele personale de ordin intelectual, cărțile cuprindeau informații de valoare care meritau să fie transmise posterității, intenție care implică actul de responsabilă cultură.

 

 

 

Înapoi
 
Începutul paginii

Vizitați
Biblioteca Județeană Mureș
Catalogul public
Catalogul fondului tradițional
Biblioteca Digitală
Biblioteci publice din județul Mureș;
E-mail
Despre noi
Colegii noștri
Colegii noştri

Pagină destinată colegilor care lucrează la Biblioteca Județeană Mureș ...

Foștii colegi
Foştii colegi

Aceasta pagină este un omagiu adus celor care au trudit la instituția noastră...

Susținători
Susținători

Sustinători care prin generozitatea lor au contrinuit la buna desfășurare a activitătilor din instituția noastră...

Sindicatul „ART-CULT-MUREȘ
Art-Cult

„Sindicatul ART-CULT-MUREȘ” are ca scop apărarea drepturilor și intereselor legitime, profesionale, economice, sociale și culturale ale tuturor membrilor săi.

Album foto
Album foto

Imagini reprezentative din instituția noastră

Realizatori
Realizatorii

Realizatorii acestui site...

 
Înapoi
 
Începutul paginii

©2017 Biblioteca Județeană Mureș - Maros Megyei Könyvtár