Imagine Antet
Biblioteca Județeană Mureș > Marea Unire în presa anului 1918
Căutare

Biblioteca Județeană Mureș - Marea Unire în presa anului 1918

Biblioteca Biblioteca Județeană Mureș Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 de la Alba-Iulia
Marea Unire de la
1 Decembrie 1918 de la Alba-Iulia
Biblioteca

 

Marea Unire din 1918

Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România. Etape preliminare au fost Mica Unire din 1859 a Țării Moldovei cu Țara Românească și dobândirea independenței în urma războiului din 1877-1878, pe fondul renașterii naționale a românilor în parcursul secolului al XIX-lea.

Unirea Basarabiei, a Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României (așa-zisul Vechi Regat) a dus la constituirea României Mari. Ea a fost scopul intrării României în Primul Război Mondial de partea Antantei și a fost favorizată de mai mulți factori istorici:

- acțiunea politică decisivă a elitelor din Regatul României și din Austro-Ungaria în conjunctura favorabilă de la sfârșitul Primului Război Mondial;

- prăbușirea Imperiului Austro-Ungar și a Imperiului Rus;

- afirmarea principiului autodeterminării și a celui al naționalităților pe plan internațional, în contextul prezenței pe scară largă a sentimentului național în rândul populației românești.

Marea Unirea este legată inexorabil de personalitățile regelui Ferdinand, reginei Maria și omului de stat Ionel Brătianu. Încheiată de facto la 1 decembrie 1918 odată cu unirea Transilvaniei, recunoașterea diplomatică a solicitat eforturi pe parcursul următorilor ani. În ciuda constituirii ei într-un scop esențial al politicii externe în următoarele două decenii, recunoașterea din partea Uniunii Sovietice nu a venit niciodată, iar dinspre ea avea să vină în 1940 ultimatumul care a pus în acțiune dezmembrarea României Mari în dauna Uniunii Sovietice, Bulgariei și Ungariei.

Noua întindere a statutului și noua structură socio-economică au produs schimbări fundamentale ale sistemului politic. Din cele două partide mari ale Vechiului Regat a supraviețuit doar Partidul Național Liberal, caruia în perioada interbelică i s-a opus Partidul Național Țărănesc, condus de Iuliu Maniu. Viața culturală a cunoscut o perioadă de efervescență fără precedent, manifestată în artă și știință.

Din câștigurile teritoriale ale anului 1918, doar Transilvania a rămas României după cel de-al Doilea Război Mondial. Basarabia, Bucovina și ținutul Herței au fost încorporate URSS, iar Cadrilaterul a rămas Bulgariei.

Marea Unire în presa anului 1918

Unirea
Ziarul „Unirea” de la Blaj
Ellenőr
Ziarul „Ellenőr” din Tîrgu Mureș
La Roumanie
Ziarul „La Roumanie” de la Paris

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Înapoi
alte imagini: 1, Biblioteca Județeană Mureș Delegația din Transilvania care a dus Actul Unirii la București.
De la stânga: Vasile Goldis, Miron Cristea, Iuliu Hossu, Alexandru Vaida-Voievod, Caius Brediceanu.
Sursa: https://ziarulunirea.ro/marea-unire-de-la-1918-pagina-sublima-a-istoriei-romanesti-cronologie-298929/
2. Biblioteca Județeană Mureș Episcopul Iuliu Hossu dă citire Rezoluției de la Alba Iulia.
Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Unirea_Transilvaniei_cu_Rom%C3%A2nia
Începutul paginii

Vizitați
Biblioteca Județeană Mureș
Catalogul public
Catalogul fondului tradițional
Biblioteca Digitală
Biblioteci publice din județul Mureș;
E-mail

©2017 Biblioteca Județeană Mureș - Maros Megyei Könyvtár