Secţia Cartea Tehnică

Biblioteca Judeţeană Mureş Situarea secţiei.
Situarea secţiei.

Secţia "Cartea tehnică" este o expresie a legăturii dintre tradiţie şi noutate. Tradiţia nu trebuie să fie considerată ceva static. Înfiinţată în anul 1974 din dorinţa de a separa fondul de carte stiintifică de cel beletristic, secţia "Cartea tehnică" a Bibliotecii Judeţene Mureş a ajuns astazi la 30 de mii de volume, în valoare totală de peste 50.000 de lei. Suntem martorii modernizarii tehnologiilor de informatizare. Cartea nu va dispare iar biblioteca va avea tot mai mult un rol de mediator între tradiţie şi inovaţie.

Accesul liber la raft nu însemneamnă abandonarea cititorilor printre rafturi. Schimbarea mentalităţii bibliotecarului din simplu observator în îndrumator al cititorului se numară printre priorităţile activităţii noastre. Fluxul de cititori, mai ales elevi şi studenţi, ne face să intensificăm activitatea cu publicul prin îndrumarea utilizatorilor spre folosirea cataloagelor, recomandarea rafturilor tematice, acordarea de informaţii faptice, aniversarea și comemorarea personalitatilor știintei și tehnicii românești și universale.

Am creat şi perfecţionat un instrument de informare cum în putine biblioteci din ţară se gaseşte: catalogul analitic pe subiecte din domeniile electronică, electrotehnică, informatică, management, marketing, construcţii de maşini. Acesta îmbină tradiţia cu modernitatea şi cuprinde publicaţiile apărute după 1975 şi până în prezent. Catalogul pune în valoare conţinutul cărţii şi oferă informaţii rapide.

Pentru a veni în sprijinul elevilor la întocmirea referatelor, ţinem la zi fişierul analitic "Personalităţi ale ştiinţei şi tehnicii româneşti şi universale" . Utilizatorul este punctul de plecare şi punctul de sosire a fiecărei activităţi. În acest context, secţia şi -a diversificat activităţile pentru utilizatori. Alături de serviciile tradiţionale - catalogul alfabetic, catalogul sistematic, catalogul analitic pe subiecte, fişierul "Personalităţi", catalogul "Noutăţi"- se dezvoltă şi serviciile moderne - avem în vedere baza de date.

Tehnologiile informaţionale îi determină pe utilizatori să-și regândească cererile de informare. Se observă că cititorii vin la bibliotecă pentru a căuta informaţii într-o problemă personală, şi nu numai cu scop cultural sau educativ. Biblioteca îi ajută să obţină cele mai variate informaţii: legislaţie, piaţa muncii, inginerie, informatica, management, marketing, economie, cultura plantelor, reparaţii casnice. Instrumentele de informare îi pun la curent cu tot ce doresc să afle.

Tot mai mulţi utilizatori consultă baza de date, folosesc CD-ROM-uri, sunt familiarizati cu Internetul. Pentru aceşti utilizatori, documentarea cu instrumente electronice este mai familiară decât documentarea tradiţională; asemenea utilizatori reprezintă o provocare pentru bibliotecari.

Nu numai tehnologiile sunt într-o continuă schimbare, ci şi nevoile utilizatorilor. Viitorul bibliotecii depinde de serviciile noi oferite beneficiarilor. Bibliotecarul de la secţie nu este numai un bun cunoscător al fondului de carte, ci şi un specialist în transmiterea informaţiilor. El este un intermediar între publicaţii şi mijloacele de regăsire a acestora. Un bibliotecar amabil, competent, dispus să-şi apere meseria, este conştient că de activitatea sa depinde în mare măsură succesul în învăţământ sau în alte domenii, bazate pe informaţiile din bibliotecă.

 

Înapoi
 
Începutul paginii

©2003 Biblioteca Judeţeană Mureş