Imagine Antet
Biblioteca Județeană Mureș > Colecții > Cartea veche
Căutare

Biblioteca Județeană Mureș - Cartea Veche

Incunabule, cartea românească veche din județul Mureș, lucrări despre cartea veche
Incunabula Biblioteca Județeană Mureș Incunabula.
Vitae patrum antiquorum, 1485.
Incunabula.
Vitae patrum antiquorum, 1485.

 

Curentul cultural al umanismului inițiat în Italia, în secolul al XIV-lea, dezvoltat în secolul al XV-lea își îndrepta atenția asupra rosturilor omului pe care civilizația greco-romană le cultivase timp de secole. Triumful umanismului european este marcat de secolul al XVI-lea, prin interesul pentru om și perfecțiunea sa. Acest secol dominat de noile orientări, idei și concepții a contribuit la progresul spiritului critic manifestat în depistarea și colecționarea manuscriselor.

Fără îndoială invenția lui Guttenberg a avut consecințe imense asupra evoluției culturii europene. Rapiditatea răspândirii invenției, precum și numărul mare al lucrărilor tipărite ne demonstrează acest lucru.

Tiparul s-a născut într-un oraș de pe Rin cu numai 3000 de locuitori care nu era deloc un centru intelectual. Fără a minimaliza însă importanța evoluției culturale și a nevoii de carte, totuși, descoperirea tiparului izvorăște și dintr-o stare avansată a unei tehnici, aceea a metalului.

În cele din urmă, nevoia de carte a fost aceea care a impulsionat răspândirea tiparului. Datele dovedesc din nou acest lucru căci, la moartea lui Guttenberg, în 1468, tiparul era deja instalat în mai multe orașe precum Strassbourg, Rouen, Köln, Roma, Augsbourg.

Astfel, s-a ajuns ca la sfârșitul secolului al XV-lea mai mult de 200 de orașe europene să aibă ateliere tipografice. Existau 10 ateliere înainte de 1470, 100 între 1470-1479, 90 între anii 1480-1489 și 40 între anii 1490-1500. Tot în secolul al XV-lea tiparul s-a răspândit și în Europa Centrală, în 1476 în Boemia, în 1473 în Polonia și Ungaria, în 1494 în Croația și în 1495 în Muntenegru.

Această răspândire rapidă a tehnicii tipografice avea curând să cuprindă și spațiul românesc intra- și extracarpatic.

 

Înapoi
 
Începutul paginii

Vizitați
Biblioteca Județeană Mureș
Catalogul public
Catalogul fondului tradițional
Biblioteca Digitală
Biblioteci publice din județul Mureș;
E-mail
Cartea veche
Colecția Incunabule
Incunabule

Cărți apărute până în 1500, scrise și ilustrate de regulă cu mâna...

Colecția Cartea veche românească
Colecția Cartea  veche românească

Ocupând primele două niveluri din sediul central al Bibliotecii, secția vă pune la dispoziție un bogat fond enciclopedic de publicații de peste 100.000 de volume...

Colecția Cartea veche strâină
Colecția Cartea  veche strâină

Colecția de carte veche străină ...

mai mult...
500 de ani de tipar românesc
(1508-2008). Catalog de expoziție
Catalog de expoziție

Cartea a evoluat de la ăblițele de lut și până la formele cele mai evoluate ale codicelui medieval și a primelor tipărituri din secolul al XV-lea, incunabulele.

Înapoi
 
Începutul paginii

©2017 Biblioteca Județeană Mureș - Maros Megyei Könyvtár