Imagine Antet
Biblioteca Județeană Mureș > Secții și filiale > Secția de carte tehnico-științifică
Căutare

Biblioteca Județeană Mureș - Secția de carte tehnico-științifică

Biblioteca Județeană Mureș Situarea secției.
Situarea secției.

Secția „Cartea tehnică” este o expresie a legăturii dintre tradiție și noutate. Tradiția nu trebuie să fie considerată ceva static. Înființată în anul 1974 din dorința de a separa fondul de carte stiintifică de cel beletristic, secția "Cartea tehnică" a Bibliotecii Județene Mureș a ajuns astazi la 30 de mii de volume, în valoare totală de peste 50.000 de lei. Suntem martorii modernizarii tehnologiilor de informatizare. Cartea nu va dispare iar biblioteca va avea tot mai mult un rol de mediator între tradiție și inovație.

Accesul liber la raft nu însemneamnă abandonarea cititorilor printre rafturi. Schimbarea mentalității bibliotecarului din simplu observator în îndrumator al cititorului se numară printre prioritățile activității noastre. Fluxul de cititori, mai ales elevi și studenți, ne face să intensificăm activitatea cu publicul prin îndrumarea utilizatorilor spre folosirea cataloagelor, recomandarea rafturilor tematice, acordarea de informații faptice, aniversarea și comemorarea personalitatilor știintei și tehnicii românești și universale.

Am creat și perfecționat un instrument de informare cum în putine biblioteci din țară se gasește: catalogul analitic pe subiecte din domeniile electronică, electrotehnică, informatică, management, marketing, construcții de mașini. Acesta îmbină tradiția cu modernitatea și cuprinde publicațiile apărute după 1975 și până în prezent. Catalogul pune în valoare conținutul cărții și oferă informații rapide.

Pentru a veni în sprijinul elevilor la întocmirea referatelor, ținem la zi fișierul analitic „Personalități ale științei și tehnicii românești și universale” . Utilizatorul este punctul de plecare și punctul de sosire a fiecărei activități. În acest context, secția și-a diversificat activitățile pentru utilizatori. Alături de serviciile tradiționale - catalogul alfabetic, catalogul sistematic, catalogul analitic pe subiecte, fișierul „Personalități”, catalogul „Noutăți”- se dezvoltă și serviciile moderne - avem în vedere baza de date.

Înapoi
 
Începutul paginii

Vizitați
Biblioteca Județeană Mureș
Catalogul public
Catalogul fondului tradițional
Biblioteca Digitală
Biblioteci publice din județul Mureș;
E-mail

Tehnologiile informaționale îi determină pe utilizatori să-și regândească cererile de informare. Se observă că cititorii vin la bibliotecă pentru a căuta informații într-o problemă personală, și nu numai cu scop cultural sau educativ. Biblioteca îi ajută să obțină cele mai variate informații: legislație, piața muncii, inginerie, informatica, management, marketing, economie, cultura plantelor, reparații casnice. Instrumentele de informare îi pun la curent cu tot ce doresc să afle.

Tot mai mulți utilizatori consultă baza de date, folosesc CD-ROM-uri, sunt familiarizati cu Internetul. Pentru acești utilizatori, documentarea cu instrumente electronice este mai familiară decât documentarea tradițională; asemenea utilizatori reprezintă o provocare pentru bibliotecari.

Nu numai tehnologiile sunt într-o continuă schimbare, ci și nevoile utilizatorilor. Viitorul bibliotecii depinde de serviciile noi oferite beneficiarilor. Bibliotecarul de la secție nu este numai un bun cunoscător al fondului de carte, ci și un specialist în transmiterea informațiilor. El este un intermediar între publicații și mijloacele de regăsire a acestora. Un bibliotecar amabil, competent, dispus să-și apere meseria, este conștient că de activitatea sa depinde în mare măsură succesul în învățământ sau în alte domenii, bazate pe informațiile din bibliotecă.

 

Înapoi
Vezi și alte imagini din 2002: 1; Biblioteca Județeană Mureș-Secția de carte tehnico-științifică Secția de carte tehnico-științifică. În imagine Laura Aldea și Vidican Emilia. din 2003: 1; Biblioteca Județeană Mureș-Secția de carte tehnico-științifică Secția de carte tehnico-științifică. În imagine Fall Maria Magdalena. din 2004: 1; Biblioteca Județeană Mureș-Secția de carte tehnico-științifică Secția de carte tehnico-științifică. În imagine de la stânga spre dreapta:
Fall Maria Magdalena, Cristian Macarie și Vidican Emilia.
din 2010: 1, Biblioteca Județeană Mureș-Secția de carte tehnico-științifică Secția de carte tehnico-științifică 2, Biblioteca Județeană Mureș-Secția de carte tehnico-științifică Secția de carte tehnico-științifică 3, Biblioteca Județeană Mureș-Secția de carte tehnico-științifică Secția de carte tehnico-științifică 4, Biblioteca Județeană Mureș-Secția de carte tehnico-științifică Secția de carte tehnico-științifică. Aspect din secție. 5, Biblioteca Județeană Mureș-Secția de carte tehnico-științifică Secția de carte tehnico-științifică. În imagine Vidican Emilia. 6, Biblioteca Județeană Mureș-Secția de carte tehnico-științifică Secția de carte tehnico-științifică. În imagine Cristian Macarie. 7, Biblioteca Județeană Mureș-Secția de carte tehnico-științifică Secția de carte tehnico-științifică. Aspect din secție. 8, Biblioteca Județeană Mureș-Secția de carte tehnico-științifică Secția de carte tehnico-științifică. Aspect din secție. 9. Biblioteca Județeană Mureș-Secția de carte tehnico-științifică Secția de carte tehnico-științifică. Aspect din secție.
Începutul paginii

©2017 Biblioteca Județeană Mureș - Maros Megyei Könyvtár