Cuvânt de întâmpinare - Biblioteca Județeana Mureș

Sediul Bibliotecii Județene Mureș
Sediul Bibliotecii Județene Mureș

BBiblioteca este un templu cultural, ale cărui uși au nevoie doar de curiozitate pentru a se deschide. Prin definiție, biblioteca este acel spațiu în care fiecare dintre cei care îi deschid porțile și îi pășesc pragul simte că a ajuns în locul în care cunoașterea devine realitate. O bibliotecă ce nu dăruiește este o bibliotecă ce nu-și îndeplinește menirea pentru care a fost creată!

Relația oamenilor cu Biblioteca are o istorie îndelungată, care se ajunge până în cele mai îndepărtate timpuri. Cartea a fost întotdeauna considerată un bun de neînlocuit al comunității, care i-a adus pe oameni aproape unii de alții. Iar Lectura – indiferent de forma pe care a îmbrăcat-o – a fost liantul care i-a făcut să înțeleagă și să conștientizeze faptul că informația și cunoașterea le dă o putere fără margini.

Trăim într-o continuă schimbare, care aduce în prim plan preferința pentru o carte anume, pentru un autor, pentru un subiect care stârnește un interes aparte. Suportul informațional se schimbă în permanență, dar interesul pentru cunoaștere rămâne constant.

Internetul – acest prieten al vremurilor noastre, care pare de neînlocuit – ne provoacă în permanență să fim mai rapizi, mai pragmatici și mai eficienți în găsirea informațiilor de care avem nevoie. Dar, fie că răsfoim cu blândețe o carte tipărită pe hârtie, fie că mângâiem ecranul unui dispozitiv de ultimă generație, trebuie să ne gândim la rezultatul acțiunilor noastre: am învățat ceva în plus? Am aflat mai multe informații despre subiectul care ne interesează? Am adăugat un plus de cunoaștere?

Trebuie să ne adaptăm în permanență la noile provocări ale tehnologiei. Biblioteca nu mai este de mult timp doar o colecție de cărți, de documente. Biblioteca a fost și este mult mai mult! Biblioteca este locul în care informația este la îndemâna fiecăruia!

Biblioteca Judeteana Mures Intro

De mai bine de un secol, Biblioteca mureșeană este sufletul comunității. Face parte din cotidianul cultural al fiecăruia dintre noi. În Bibliotecă au crescut frumos copiii care au devenit adulții de azi. În Bibliotecă s-au format ca profesioniști, ca oameni, generații întregi de tineri care, având bagajul intelectual necesar, și-au adus propria contribuție la dezvoltarea colecțiilor existente, revenind în acest lăcaș cu propriile cărți, tributare anilor de studiu și cercetare. În Bibliotecă și-au găsit locul și rostul părinții și bunicii, dovedind o dată în plus că „O comunitate nu poate exista fără Bibliotecă, iar rațiunea de a exista a Bibliotecii este tocmai comunitatea!”

Biblioteca este a tuturor. Este acel spațiu neutru în care fiecare dintre noi își găsește locul. Biblioteca înseamnă Acasă! Ori de câte ori vrei să te regăsești pe tine însuți, dragă cititorule, te așteptăm cu drag Acasă!

Cuvântul directorului Bibliotecii Județene Mureș