Albume monografice

Album monografic 100 de ani
Album monografic 100 de ani
Biblioteca Județeană Mureș - 100 de ani de existență
Az oldal fordítása folyamatban van

În luna noiembrie a anului 1913, după câteva săptămâni de pregătire și organizare intensă a colecției de documente deja existente, Biblioteca Orașului Târgu-Mureș își începea activitatea cu publicul. Era totodată momentul în care clădirea Palatului Culturii – simbol de necontestat al multilingvismului și diversității culturale – era dată în folosința publicului larg. O întreagă aripă a primit destinația de bibliotecă…

Ne-am propus acum, la aniversarea a 100 de ani de activitate, să oferim comunității – care este însăși rațiunea de a exista a oricărei Biblioteci! – o istorie a noastră, o istorie care să cuprindă cele mai importante momente din viața Bibliotecii. Dar nu o monografie tradițională, bazată – firesc și instinctiv – pe propriile noastre trăiri și sentimente.

Ne-am dorit să punem în lumină nu ceea ce credem noi că a însemnat trecutul Bibliotecii, ci documentele, însemnele, înscrisurile care au rămas în urmă. Pentru că, dincolo de ceea ce considerăm noi definitoriu pentru istoria Bibliotecii și dincolo de interpretările pur personale pe care le-am putea transmite, există – în arhivele instituției – urma clară a trecerii anilor, a oamenilor, a comunității…

Oricât de mult am dori să explicăm – în indiferent cât de multe cuvinte! – care este sentimentul care te încearcă în momentul în care atingi o filă de arhivă care poartă semnătura primilor bibliotecari, scrisul de mână frumos conturat al unor personalități remarcabile ale științei și culturii românești și universale care ne-au trecut pragul, urma păstrată pe hârtie a generozității unor instituții sau oameni simpli, dar cu dragoste de carte, care au contribuit la completarea – în timp – a fondurilor de carte, nu credem că am reuși…

Imaginea documentelor vorbește de la sine și îngăduie imaginației fiecăruia să-și contureze propria istorie a Bibliotecii Județene Mureș.

Cuprinsul