Köszöntés - Biblioteca Județeana Mureș

Sediul Bibliotecii Județene Mureș
Sediul Bibliotecii Județene Mureș

A könyvtár a kultúra tárháza, s e tárház kapui felnyitásához nem szükséges más kulcs, mint a kíváncsiság. Aki belép a könyvtárba, rögtön megérzi, hogy ez az a hely, ahol a tudás megtestesül. A könyvtár önmagát adja, csak így teljesítheti a hivatását.

Az emberek és a könyvtár kapcsolata ősidőkre nyúlik vissza. A könyv mindig a közösség alapvető építőeleme volt, amely az embereket közelebb hozta egymáshoz. Az olvasás pedig, bármely formájában, ráébresztette az embereket, hogy az információ és tudomány segítségével határtalan erőre tesznek szert.

Állandó változásban élünk, amely időnként más-más művet, szerzőt, témát kényszerít előtérbe. Folyamatosan újulnak az információhordozó felületek is, de a tudásszomj változatlan.

Az Internet, amely korunk nélkülözhetetlen velejárójává nőtte ki magát, arra sarkall, hogy gyorsabban, pragmatikusabban, hatékonyabban találjuk meg a szükséges információkat. De akár könyvet lapozunk, akár képernyőt simogatunk, mindig arra kell gondolnunk, hogy mi a kutatásunk eredménye: tudtunk meg valami újat? Tisztábban látjuk a témát, amiről érdeklődtünk? Bővült a tudásunk?

Folyamatosan alkalmazkodnunk kell a technológia új kihívásaihoz. A könyvtár már régóta nem csak egy könyv- vagy dokumentumgyűjtemény, hanem ennél sokkal több. A könyvtár az a hely, ahol az információ mindenki számára elérhető.

Biblioteca Judeteana Mures Intro

Könyvtárunk több, mint egy évszázada a közösség lelke, mindannyiunk kulturális hétköznapjainak része. Itt nőttek fel azok a gyerekek, akik ma felnőttként térnek vissza és saját kutatásaikkal, kiadványaikkal gazdagítják tovább a könyvtár állományát, miután itt töltekeztek szellemileg, az itt szerzett tudással bontakoztak ki értelmiségi pályáikon, és ez így folyik nemzedékeken keresztül. A könyvtárban a szülők és a nagyszülők is megtalálták a helyüket, így folyton bebizonyosodik, hogy egy közösség nem létezhet könyvtár nélkül, illetve a könyvtár éppenséggel a közösségért létezik!

A könyvtár mindenkié! Itt mindenki megtalálja a helyét. A könyvtár lényegileg otthon. Ha önmagadat szeretnéd megtalálni, kedves olvasó, szeretettel várunk haza!

A Maros Megyei Könyvtár igazgatójának szava