“American Corner”

L, Mi, V: 8:00 - 15:00 / Ma, J: 13:00 - 20:00

Sigla American Corner - Biblioteca Județeană Mureș

A volt “PARC” szálloda (Primăriei utca 2.) földszintjén található American Corner Resource Center a könyvtár és az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége közötti együttműködés eredménye.

Az American Corner Marosvásárhely egy információs és forrásközpont az amerikai kultúra és civilizáció iránt érdeklődő minden korosztály számára, valamint közös programok helyszíne.

A Központ arra törekszik, hogy elősegítse az Egyesült Államok és Románia közötti megértést az Egyesült Államokról szóló hiteles és változatos információk népszerűsítésével, különböző témákon keresztül, amelyek hozzájárulnak a két ország közötti kapcsolatok és cserekapcsolatok erősítéséhez. A romániai American Corners a közönséggel való közvetlen kapcsolattartásban érdekelt, és saját erőforrásait használja fel a programok lebonyolítására.

Amerikai kulturális központ

A marosvásárhelyi American Corner igazi amerikai kulturális központ, amely kizárólag angol nyelven kínál a nagyközönségnek egy hatalmas gyűjteményt:

Amerikai irodalom

Amerikai művészet

Amerikai földrajz

Amerikai történelem

Tanulmány az USA-ban

Amerikai életmód

Angol nyelv

Amerikai sportok

Pszichológia

##Az "American Corner" főhadiszállásának hivatalos megnyitója

A kilencedik romániai American Corner – a marosvásárhelyi American Corner – felavatására 2011. október 27-én került sor, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete, Őexcellenciája Mark H. Gitenstein és felesége, Libby Gitenstein, valamint a nagykövetség más amerikai tisztviselői, mint például Patricia H. H. Guy – közdiplomáciai tanácsadó, Edwina Sagito – kulturális attasé, Ioana Damian – American Corner koordinátor jelenlétében.

A Maros megyei önkormányzati hatóságok nevében Marius Pașcan, Maros megye prefektusa, Lokodi Edit Emőke, a Maros Megyei Tanács elnöke és Monica Avram, a Maros Megyei Könyvtár igazgatója is jelen volt az avatáson.

Őexcellenciája Mark Gitenstein, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete elmondta: „Nem fogom tudni mind a 9 romániai American Corners-t meglátogatni a Romániában töltött időm végéig, de nagyon szerettem volna itt lenni Marosvásárhelyen ennek a központnak a megnyitóján. De a feleségemet nagyon érdekli ez a program, és mind a 9 központot meg fogja látogatni, így legalább egy családtagnak lehetősége lesz rá… Ahogy az amerikai könyvtárak, úgy a romániai könyvtárak is olyan helyek, ahol az emberek, fiatalok és idősek találkoznak, eszmét cserélnek, hozzáférnek olyan számítógépekhez, amelyekhez máskülönben nem jutnának hozzá. Az egyik nagy amerikai vállalat, a Microsoft, új számítógépeket próbál eljuttatni a romániai könyvtárakba, hogy minden román állampolgár hozzáférjen az internethez és az online elérhető forrásokhoz.”

Monica Avram, a Maros Megyei Könyvtár igazgatója elmondta: „Ez egy nagyon fontos esemény a könyvtári fejlődésünk, de a közösségünk fejlődése szempontjából is. A magam és kollégáim nevében szeretném megköszönni, hogy ilyen nagy számban jelen voltak, valamint azoknak, akik lehetővé tették ezt az eseményt, amely egy több intézmény közötti partnerség boldog lezárása.”

Tájékoztatási eszközök

A részleg által nyújtott szolgáltatások a következők:

Az olvasótermi szolgáltatásokhoz való hozzáférés a beiratkozáskor kiadott olvasókártya alapján történik. A bérlet 5 évig érvényes, évente megújítandó, és nem átruházható.

A részlegen történő tevékenység a belső rendszabályzat alapján zajlik.

A szolgáltatásokat a központ koordinátora nyújtja.