Secția „American Corner”

L, Mi, V: 8:00-15:00 / Ma, J: 13:00-20:00

Sigla American Corner - Biblioteca Județeană Mureș

Situat la parterul fostului Hotel „PARC” (strada Primăriei, nr. 2), Centrul de Resurse American Corner este rezultatul colaborării dintre Bibliotecă și Ambasada SUA la București.

American Corner Târgu Mureș este un centru de informare și de resurse pentru publicul de toate vârstele, interesat de cultura și civilizația americană, precum și o platformă pentru programe comune.

Centrul caută să ducă la un alt nivel înțelegerea dintre Statele Unite ale Americii și România prin promovarea unor informații exacte și diverse despre SUA, printr-o multitudine de subiecte care vor ajuta la întărirea relațiilor și schimburilor între cele două țări. Programul American Corners în România este interesat de contactul direct cu publicul, prin folosirea resurselor proprii în derularea de programe.

Centru cultural american

Adevărat centru cultural american, American Corner Târgu Mureș oferă publicului spre consultare – exclusiv în limba engleză – o vastă colecție de:

Literatura Americană

Arta Americană

Geografia SUA

Istoria SUA

Studiază în S.U.A.

Mod de viață american

Limba engleză

Sport american

Psihologie

Inaugurarea oficială a sediului "American Corner"

Inaugurarea celui de al nouălea American Corner din România – American Corner Târgu Mureș – a avut loc la 27 octombrie 2011, în prezența ambasadorului Statelor Unite ale Americii la București, Excelența Sa Mark H. Gitenstein, și a soției acestuia, Libby Gitenstein, precum și a altor oficialități americane din cadrul ambasadei, ca Patricia H. H. Guy – Consilier pe probleme de diplomație publică, Edwina Sagito – Atașat cultural, Ioana Damian – Coordonator American Corner.

Din partea autorităților și administrației locale mureșene au fost prezenți la inaugurare Marius Pașcan, prefectul județului Mureș, Lokodi Edita Emőke, președinta Consiliului Județean Mureș și Monica Avram, directoarea Bibliotecii Județene Mureș.

Excelența Sa Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la București, a declarat: „Nu voi reuși să vizitez toate cele 9 American Corner din România până la sfârșitul mandatului meu în România, dar am ținut neapărat să mă aflu aici, la Târgu Mureș, la deschiderea acestui centru. Soția mea este însă foarte interesată de acest program și ea va vizita toate cele 9 centre, astfel că măcar un membru al familiei va reuși să facă acest lucru… Asemenea bibliotecilor din SUA și bibliotecile din România sunt locuri unde oamenii, tineri sau bătrâni, se întâlnesc, schimbă idei, au acces la calculatoare la care altfel nu ar avea. O importantă companie din SUA, Microsoft, încearcă să aducă în România, noi computere în bibliotecile de aici, astfel încât toți românii să poată avea acces la internet și la resurse disponibile on-line.”

Monica Avram, directoarea Bibliotecii Județene Mureș, a declarat: „Este un eveniment deosebit de important pentru evoluția noastră ca bibliotecă, dar și pentru evoluția noastră ca și comunitate. Atât în numele meu, cât și al colegilor mei, țin să vă mulțumesc că ați fost prezenți într-un număr așa de mare, așa cum țin să mulțumesc în mod deosebit și celor care au făcut posibil acest eveniment care finalizează într-un mod cât se poate de fericit un parteneriat între mai multe instituții.”

Instrumente de informare

Dintre serviciile pe care secția le asigură, amintim:

Accesul la raft se face pe baza permisului de intrare eliberat la înscrierea ca utilizator al bibliotecii. Permisul este valabil pe o perioadă de 5 ani, cu condiția să fie vizat anual și este netransmisibil.

Activitatea în cadrul secției se desfășoară pe baza regulamentului intern de funcționare.

Serviciile sunt asigurate de coordonatorul Centrului.