La sfârşitul lunii septembrie, presa românească îşi expunea părerea în...
Read MoreFiecare sfârsit de august ne duce cu gândul la fraţii de peste Prut. Reîntoarcerea în timp ne aminteşte de voinţa unui neam care şi-a redobândit demnitatea prin revenirea la limba şi alfabetul latin, credinţa şi obiceiurile strămoşeşti.
Câtă forţă în sărbătoarea „Limba noastră cea română” instituită la 31 august! Ziua unităţii româneşti, a democraţiei şi libertăţii, din care a emanat dorinţa reîntâlnirii dintre fraţi: independenţa, interferenţele culturale şi schimburile de valori spirituale. Acesta este aspectul benefic pângărit de drumul sinuos al reformei.
Pe măsura scurgerii timpului relaţiile dintre noi devin tot mai nefireşti.
A fost un război în Transnistria alimentat de cei care priveau cu îngrijorare evoluţia relaţiilor dintre noi. Frica redesteptării româneşti din Moldova i-a cuprins pe cei ce au stăpânit prin dictatură mai mult de o jumatate de secol pământul basarabean.
Adepţi ai unei politici comuniste, ei îsi apără privilegiile dobândite prin forţă şi caută să readucă populaţia la vechea stare, limba moldovenească, despărţirea de fraţi şi reîntoarcerea în graniţele vechiului imperiu.
Împotriva tuturor acestor încercări cu care se confruntă românii moldoveni, apreciem tendinţele de unire a forţelor intelectuale, singurele capabile de schimbare. În ciuda greutăţilor economice, politice, a crizei prin care trece Basarabia, cultura românească continuă să alimenteze sperantele de împlinire a năzuinţelor de unitate frăţească.