Despre arhiva digitală Új Élet

Suntem bucuroși să anunțăm parteneriatul în cadrul proiectului Fototeca Azopan în care se readuce la viață colecția revistei socio-culturale Új Élet (Viața Nouă), alături de materialul fotografic dispersat, regăsite până acum. În cadrul proiectului s-a lansat un site web www.ujelet.ro și o pagină facebook https://www.facebook.com/ujelet.ro care readuc la viață revista, oferind o nouă perspectivă asupra secolului XX din România. 

Fotografiile pe site sunt organizate pe ani și se pot descărca gratuit. Alături de pagina web funcționează o pagină facebook, unde echipa Új Élet face apel la comunitate pentru a ajuta la identificarea unor fotografii din revistă. Publicul are posibilitatea de a anunța pe facebook dacă recunoaște în ce număr a fost publicată o poză, sau dacă recunoaște persoane, locuri din poză astfel completând arhiva fototecii, proiectul devenind astfel un proiect al comunității.

Biblioteca Județeană Mureș deține fototeca redacției Új Élet care se poate consulta la Secția Periodice de pe strada Primăriei nr. 2.  Începând cu anul 2019 în colaborare cu Fototeca Azopan și Szőcs Edgar s-a început digitalizarea acestuia.

Realizarea acestui proiect a fost posibilă datorită finanţării primite de la Administrația Fondului Cultural Național.

Scurt istoric

Új Élet (Viața Nouă) a fost o revistă socio-culturală cu multe fotografii, editată la Târgu Mureș și tipărită la București, apărută de două ori pe lună sub acest nume între 1959 și 1989. A făcut parte dintr-o serie de produse de presă de limba maghiară din România create sau relansate de conducerea de vârf a Partidului Muncitoresc Român ca răspuns la revendicările scriitorilor maghiari transilvăneni din vara și toamna anului 1956 privind situația culturii și presei maghiare.

Inițial a fost lansat ca ziar lunar în aprilie 1958 sub numele de Művészet (Arta), cu subtitlul Teatru, Muzică, Arte Plastice, Film. Începând cu toamna anului 1959 revista se publică bilunar sub titlul Új Élet (Viața nouă). După căderea regimului Ceaușescu în 1989, redacția și-a schimbat numele în Erdélyi Figyelő (Observatorul Transilvan) și și-a continuat activitatea cu entuziasm, dar dificultățile anilor de tranziție au făcut treptat imposibilă continuarea activității, ultimul număr apărând în 1996.

Scriitorul András Sütő a fost redactor-șef de la înființare până în iunie 1989, când a demisionat din cauza presiunii politice tot mai mari. Din 1990, a fost cotat ca președinte al consiliului de redacție timp de mai mulți ani.