Întâlnire de prezentare și dezbatere a rezultatelor „Analizei performanței instituțiilor publice”

Cuibul Democrației - Analiza performanței instituțiilor publice

Lansarea „Cuibului democrației” a avut loc în data de 3 februarie 2016, cu începere de la ora 17:00, în prezența membrilor grupului de voluntari, a publicului dornic să se informeze în legătură cu acest eveniment și a presei.

Întâlnire de prezentare și dezbatere a rezultatelor „Analizei performanței instituțiilor publice”, un exercițiu de cetățenie activă desfășurat de către voluntari prin proiectul „Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active”, în data de 9 martie, ora 17:00, în incinta Bibliotecii Judeţene Mureş (str. Primăriei nr 2 – fostul Hotel Parc).

În luna Septembrie 2015, în cadrul proiectului național “Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active”, finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, din cadrul programului Fond ONG România, 10 voluntari din Tîrgu-Mureş, constituiți într-un grup informal ce funcționează pe lângă Biblioteca Judeţeană Mureş, au participat la un exercițiu practic, desfășurat concomitent în 14 orașe reședință de județ din România, prin care ne-am dorit să le consolidăm capacitatea de a fi cetățeni activi.

Exercițiul a constat în măsurarea percepțiilor privind performanța unei instituții și a unui serviciu public local (la alegerea voluntarilor) prin chestionarea unui eșantion de 105 cetățeni, folosind un instrument dezvoltat de Fundația Progress (chestionar de opinie ce măsoară percepția privind performanța instituțională cu privire la următoarele 5 seturi de dimensiuni-cheie: etică şi moralitate; imparţialitate şi lipsa conflictelor de interese; încredere şi responsabilitate; calitate şi competenţă; transparenţă şi participare publică). Pentru acest exercițiu, grupul de voluntari din Tîrgu-Mureş a ales să măsoare performanța Primăriei Municipiului și a Spitalului Clinic Județean.

Întâlnirea din data de 9 Martie a fost facilitată de către Sorin Pop, expert în planificare strategică, și a permis clarificarea metodologiei folosite în analiza performanței instituționale, prezentarea raportului propriu-zis, identificarea zonelor de performanță maximă și a zonelor în care cetățenii percep nevoia unor îmbunătățiri, precum și corelarea scorurilor obținute cu posibile măsuri și acțiuni care să conducă la noi rezultate.

Articole similare