Mai trebuie să menționăm că aceste colecții au avut o circulație restrânsă în timpul regimului comunist atât pentru conținutul lor neagreat de regimul totalitar cât și pentru faptul că multe dintre aceste fonduri nu au fost luate în evidență și nu au fost prelucrate biblioteconomic mult timp. Înțelegem prin aceasta întocmirea celor mai simple instrumente de informare pentru public – catalog alfabetic și sistematic, decât foarte târziu și nu în totalitate.
Sub aspectul tematic, biblioteca deține cărți din toate domeniile de cunoștințe, lucrări din domeniileștiințelor sociale, filosofiei, eticii, esteticii, aștiințelor exacte și științelor aplicative, medicinei, agriculturii, artelor și sportului, geografiei și istoriei etc. În procesul de completare și selecție s-a pus accent pe literatura necesară completării cunoștințelor elevilor, a profilului institutelor de învățământ superior și asupra acelor legate de diversitatea activităților economice. O preocupare aparte în completare, a fost stăruința prin toate mijloacele practicate, de atragerea donatorilor, investigații în fondurile Rezervei Naționale de pe lângă Biblioteca Centrală de Stat, acum biblioteca Națională a României, prin depozitele de dublete de la București, Săliște și Cluj. Astfel, pe lângă fondul de bază s-a creat o valoroasă colecție privind informarea și documentarea în probleme locale, cărți, periodice și iconografie.
Sub aspectul formei, pe lângă cărți și periodice biblioteca a moștenit sau acumulat alte colecții care întregesc capacitatea informativă a instituției. Bună parte din ele încă nu sunt puse în circulație datorită neprelucrării, neajuns datorat personalului redus și lipsei de spațiu. Între acestea menționăm numărul relativ mare de manuscrise existente în fondurile Bibliotecii Județene (aparținând celor doi Bolyai, Vasile Netea, Vasile Pop). Fondurle arhivistice constând în special în corespondență (Take Ionescu, Elie Dăianu, Vasile Netea, Aurelian Borșianuș.a.) așteaptă a fi valorificate.