"ROBOTISTICA" – Clubul CodeKids de la Biblioteca Județeană Mureș

Citim cu voce tare - Biblioteca Județeană Mureș

Bilanț: ”CITIM CU VOCE TARE!”

Zilele de lectură împreună la Biblioteca Județeană Mureș.
Capitolul 2024: TEATRUL!

Și în acest an, maratonul de lectură cu voce tare desfășurat în zilele care au legat Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI) – de Ziua Națională a Lecturii s-a bucurat de real succes. De această dată, biblioteca a fost scena pe care s-au derulat întâlniri rodnice între actori și elevi.

Amfitrionii activităților din acest proiect au fost actorii:

  • Roxana Marian, Alexandru Pavel și Mihaela Mihai de la Compania ”Liviu Rebreanu” a Teatrului Național Tîrgu Mureș,
  • Benő Kinga de la Compania ”Tompa Miklós” a Teatrului Național Tîrgu Mureș,
  • Cristina Ungureanu, Szélyes Andrea, Claudiu Ardelean și Bonczidai Dezső de la Teatrul pentru Copii și Tineret ”Ariel”.

Partenerii noștri au venit la bibliotecă pregătiți cu texte, jocuri, tehnici și experiențe personale pentru a le împărtăși elevilor. S-au citit cu voce tare povești, poezii, texte dramatice sau diverse alte texte. Putem spune că am fost martorii unor adevărate ateliere de artă a cititului cu voce tare.

Fie că au venit în vizită programată la bibliotecă sau au fost invitații noștri, au beneficiat de aceste întâlniri cu actori aproximativ 500 de elevi și preșcolari de la grădinițe, școli gimnaziale, colegii, licee sau chiar cercetași și copii cu rezultate deosebite care se pregătesc la Centrul de excelență Mathias Corvinus Collegium.

Szélyes Andrea - Bernady

În cadrul acestor întâlniri, s-a subliniat puterea și beneficiile cititului cu voce tare în viața cotidiană, evidențiindu-se cum această practică poate transforma lectura într-o plăcere, chiar și pentru cei mai puțin atrași de ea. Participanții au primit sfaturi utile despre cititul cu voce tare, învățând secretele eficienței în această practică.

Preșcolarii au ascultat și s-au bucurat de povești captivante, elevii mai mici, aflați la început de drum în aventura lecturii, au citit cu răbdare și atenție, iar liceenii au participat activ la discuții și au ridicat întrebări interesante. Prin exemple concrete și demonstrații practice, aceștia au învățat cum să pună accentul pe anumite părți ale textului – sau chiar pe pauzele dintre cuvinte – pentru a captiva atenția ascultătorilor. Exercițiile de respirație, gestionarea emoțiilor, tehnicile de creare a atmosferei, de înțelegere și transpunere a personajelor au completat lista aspectelor abordate în cadrul atelierelor.

Așadar, prin ghidajul actorilor, fiecare întâlnire s-a transformat într-o călătorie fascinantă și captivantă în lumea lecturii, ducând la experiențe de neuitat.

Aceste întâlniri au fost completate de expozițiile de carte și de colțișorul de lectură amenajat la Biblioteca Copiilor, unde părinții și copiii au avut ocazia să poposească și să citească împreună într-un mediu prietenos și relaxant.

Cartea, Lectura și Biblioteca au adus (și continuă să aducă) împreună iubitorii de cultură, de cuvânt scris, de înțelepciune. În plus, prin această campanie suntem convinși că am reușit să creștem numărul acestor iubitori și să arătăm tuturor că Lectura, Cartea și Cuvântul fac parte din cotidianul nostru interior!

Împreună facem cititul să răsune! Cartea, Lectura și Biblioteca aduc împreună iubitorii de cultură, de cuvânt scris, de înțelepciune.

Link imagini campanie:

🗣️📖Citim cu voce tare / Felolvasás – 2024: TEATRUL / A Színház

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.785449776948390&type=3

Biroul de Informare și Relații Publice
al Bibliotecii Județene Mureș

Web address – www.bjmures.ro
Facebook (@bibliotecamures) – Biblioteca Județeană Mureș/ Maros Megyei Könyvtár
Instagram – @murescountylibrary

Címkék: ,

Articole similare

Cercul de Literatură de la Gimnaziul „Friedrich Schiller” sub îndrumarea profesor Mariana Stana

Cercul de Literatură de la Gimnaziul „Friedrich Schiller” sub îndrumarea profesor Mariana StanaCercul de Literatură de la Gimnaziul „Friedrich Schiller” sub îndrumarea profesor Mariana Stana

Vineri, 23 februarie, începând cu ora 13.00, la Secția de Artă a Bibliotecii Județene Mureș, aflată în Complexul “Parc”, a avut loc întâlnirea Cercului de Literatură de la Gimnaziul “Friedrich