Imagine Antet
Biblioteca Județeană Mureș > Cuvântul directorului Bibliotecii Județene Mureș
Căutare

Cuvântul directorului Bibliotecii Județene Mureș

Biblioteca Biblioteca Județeană Mureș Sediul Bibliotecii Județene Mureș
Sediul Bibliotecii Județene Mureș

 

Biblioteca este un templu cultural care își deschide porțile cu cheia curiozității intelectuale. O bibliotecă deschisă se lasă interogată de acei oameni care știu să dea frâu liber dragostei de carte și încearcă să-și cristalizeze destinul cultural și existențial în preajma cărților, în atmosfera prietenoasă și binevoitoare a informațiilor valoroase.

Relația oamenilor cu biblioteca are o istorie îndelungată. Din antichitate și până în prezent, lectura o fost și va rămâne o activitate de îmbelșugare cognitivă, existențială și spirituală. Exercitată în contexte culturale diferite, în cadrul unor epoci istorice diverse, lectura a fost și va continua să fie o preocupare esențială a ființei umane. Cadrele culturale se modifică permanent, gusturile se schimbă, valorile estetice își dispută neîncetat supremația. Din perspectiva lecturii, trăim astăzi sub imperiul modei Umberto Eco, în timp ce strămoșii noștri și-au declarat fascinația în fața operelor lui Shakespeare sau Goethe. Preferința pentru diferite tipuri de texte, pentru diverși autori, pentru multiplele domenii ale cunoașterii și practicii umane este în schimbare permanentă.

Pe de altă parte, secolul actual se remarcă prin diversificarea resurselor informaționale și prin reformularea cadrelor culturale. Ispitele noilor mijloace de comunicare generate de apariția internetului și de implicarea mass-mediei în existența noastră zilnică, sunt tot mai acute. De nezdruncinat rămâne însă, dragostea de carte, încrederea în acești prieteni tăcuți, cărțile, care, nu fac zgomot dar produc seisme culturale și științifice, care dau naștere unor neașteptate vibrații spirituale și te îndeamnă cu tainic cântec de sirenă să le răsfoiești, să le redeschizi.

Cu credință afirm că Biblioteca Județeană Mureș face parte din viața elevilor și studenților, a profesorilor și cercetătorilor, din viața tuturor categoriilor de cetățeni români sau de alte naționalități, din viața locuitorilor mureșeni, care își îndreaptă atenția spre oportunitățile de autoperfecționare individuală, socială, culturală și spirituală pe care le oferă această instituție. Percepută ca un stindard al libertății de exprimare, biblioteca își extinde tentaculele informaționale și încearcă să pătrundă în mijlocul societății, „nu, ca un simbol al trecutului, ci ca un reper important al viitorului omului și al comunității”.

Veniți la Biblioteca Județeană Mureș, pășiți încrezători în acest spațiu al libertății intelectuale, unde se scriu destinele profesionale sau artistice a mii și mii de oameni. Uniți-vă, în dorința de a citi, a afla și cerceta. Lăsați-vă conduși de nevoia de a intra în dialog cu marile spirite ale lumii, sfidând trecerea timpului. Aruncați o privire spre “oglinzile infinite ale istoriei” descifrând, în cele din urmă, marea ecuație existențială a omenirii.

 

Înapoi
 
Începutul paginii

Vizitați
Biblioteca Județeană Mureș
Catalogul public
Catalogul fondului tradițional
Biblioteca Digitală
Biblioteci publice din județul Mureș;
E-mail

©2017 Biblioteca Județeană Mureș - Maros Megyei Könyvtár