O bibliotecă publică se impunea la Târgu-Mureș la începutul secolului, odată cu evolutia demografică, urbanistică, dezvoltarea industrială și a atelierelor de meserii, diversificarea învatamântului, consecintă a gradului de instruire responsabil la cerintele cunoașterii și informării. Noul plan al autoritătilor locale este pus în aplicare în anul 1913, când este dat în folosintă impozantul Palat al Culturii.
Conceput după o viziune modernă europeană el devine centrul spiritual al orașului prin instituțiile pe care avea să le adăpostească, sala mare și mică de spectacole și conferințe, statornica, teatru, cinema, pinacotecă, conservator iar o aripă a clădirii a fost destinată bibliotecii publice care și-a deschis serviciile pentru cititori în același an.
Ea a căutat să răspundă unui deziderat mai vechi sau unor funcții îndeplinite pînă la acea dată de numeroase biblioteci cu vechi tradiții: biblioteci școlare, personale, ale diferitelor instituții, societăți și asociații, care își subordonau activitatea unor laturi educative restrînse, cuprinzînd numai anumite categorii de cititori, fiind limitate ca fonduri de cărti și interese.