Ziua Internațională a Cititului Împreună – ZICI – Februarie 2025

2025 - ZICI - Ziua Internationala a cititului impreuna

Actualizare: 19 Februarie 2025

”CITIM CU VOCE TARE!”

Bilanț: Zilele de lectură împreună la Biblioteca Județeană Mureș.

Capitolul 2025: MUZICA!

Și în acest an, maratonul de lectură cu voce tare desfășurat în zilele care au legat Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI) – de Ziua Națională a Lecturii s-a bucurat de real succes. De această dată, biblioteca a devenit scenă pentru întâlniri inspiraționale între muzicieni și elevi!

Amfitrionii activităților din acest an au fost artiștii:

  • Soprana Diana Suciu
  • Interpretele de muzică populară Livia Sorlea, Ionela Moruțan, Maria Sântean-Faghiura și Maria Neag de la Ansamblul Artistic Profesionist ”Mureșul”,
  • Membrii ai orchestrei de la Maros Művészegyüttes (Ansamblul Artistic Profesionist ”Mureșul”, secția maghiară),
  • Albert Zsuzsa Katalin, Ortansa Luca și alți membri ai corului Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș,
  • Sabin Poroșnicu, percuționist, membru al grupului Toboșarii din Asserculis,
  • canto clasic Raluca Apolțan de la Școala Populară de Arte din cadrul Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș,
  • Trupa mureșeană IarmaRock DP.

Biblioteca s-a transformat într-un spațiu vibrant de explorare și conexiune între muzică și lectură. Partenerii noștri muzicieni au venit pregătiți nu doar cu instrumente și partituri, ci și cu versuri, cântece, jocuri, tehnici și povești din experiența lor artistică, pe care le-au împărtășit elevilor cu multă pasiune, iar lectura cu voce tare a transformat fiecare întâlnire într-o adevărată călătorie a imaginației. Muzica și lectura s-au împletit armonios, transformând fiecare întâlnire într-o experiență de neuitat. Elevii au avut parte de discuții interactive, provocatoare, care le-au deschis noi orizonturi și i-au inspirat să descopere frumusețea artei. Totodată, aceștia au descoperit sunete, dansuri, ritmuri și povești din întreaga lume. De la antichitate până în prezent, fiecare cultură și-a dezvăluit povestea prin acorduri specifice și tradiții vibrante.

Fie că au venit în vizită programată la bibliotecă sau au fost invitații noștri, au beneficiat de aceste întâlniri cu artiști aproximativ 600 de elevi și preșcolari de la grădinițe, școli gimnaziale, colegii și licee din Târgu Mureș.

Aceste întâlniri au evidențiat valoarea cititului cu voce tare în viața de zi cu zi, discuțiile axându-se pe importanța lecturii și avantajele cărții în comparație cu influențele rapide ale social media. Am aflat cum cititul cu voce tare stimulează creativitatea și dezvoltă abilități esențiale pentru înțelegerea profundă a lumii. Dialogurile deschise și autentice au scos la iveală noi forme de cunoaștere, reamintind importanța informării corecte din surse variate și certificate.

Aceste întâlniri au fost completate de expozițiile de carte și atelierele desfășurate de bibliotecare în diverse școli și secții ale bibliotecii, unde au discutat cu elevii despre beneficiile lecturii, despre puterea cărților și despre cât e de important să ȘTIM!

Cartea, Lectura și Biblioteca au adus (și continuă să aducă) împreună iubitorii de cultură, de cuvânt scris, de înțelepciune. În plus, prin această campanie suntem convinși că am reușit să creștem numărul acestor iubitori și să arătăm tuturor că Lectura, Cartea și Cuvântul fac parte din cotidianul nostru interior!

 

Link imagini și video campanie:

Citim cu voce tare / Felolvasás – 2025: MUZICA / A Zene

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1040900584736640&type=3

Comunicat de presă: 5 Februarie 2025

”CITIM CU VOCE TARE!”

Zile de lectură împreună la Biblioteca Județeană Mureș.

Capitolul 2025: MUZICA!

Ca în fiecare an, începutul lunii februarie stă sub semnul lecturii – LECTURA ÎMPREUNĂ, CU VOCE TARE. În 2025, data de 5 este dedicată Zilei Internaționale a Cititului cu Voce Tare – în România Ziua Internațională a Cititului Împreună – ZICI, urmată de data de 15, Ziua Națională a Lecturii.

La Biblioteca Județeană Mureș, zilele de citit împreună, cu voce tare, reafirmă angajamentul nostru de a promova lectura ca fundament al educației. Prin activitățile noastre, subliniem importanța accesului la cunoaștere, încurajând dezvoltarea unei comunități educate și contribuind la cultura generală a societății.

Capitolul din acest an este dedicat MUZICII, un domeniu în care solistul – interpret, instrumentist, muzician – este cel care dă viață notelor și melodiilor prin fiecare sunet rostit. Asemenea unui muzician, care prin repetiție și exercițiu transformă notele într-o simfonie, lectura cu voce tare poate deveni o formă de expresie personală, în care cuvintele prind viață. Dorim să subliniem impactul profund al muzicii asupra modului în care lectura cu voce tare poate deveni o experiență plină de emoție și autenticitate. Așa cum un muzician își modelează interpretarea, fiecare dintre noi poate transforma lectura într-un proces personal de descoperire și trăire a cuvintelor, aducându-le la viață prin intonație și ritm.

2025 - ZICI - Ziua Internationala a cititului impreuna

Ne întâlnim din nou la Bibliotecă pentru a experimenta cititul cu voce tare și, de această dată, impactul pe care muzica de orice fel îl are asupra textului rostit. Cei care ne vor ajuta să înțelegem mai bine importanța artelor frumoase cu sonoritate – LECTURA și MUZICA – sunt soliști și artiști apreciați de noi de fiecare dată când îi vedem pe scena Palatului Culturii – Filarmonica de Stat Târgu Mureș – sau pe scena Ansamblului Artistic Profesionist „Mureșul”. Inițiativei noastre se alătură și trupa mureșeană IarmaRock DP, Toboșarii din Asserculis și Asociația Milites Marisensis.

Atelierele de lectură (cu voce tare) cu muzicieni vor consta în întâlniri cu elevi – discuții și lectură de texte literare și versuri acompaniate de muzică. Acestea se vor desfășura în mai multe secții ale bibliotecii – Sala Documentară (et.3 – Sediul Central), Secția de Artă, Biblioteca Copiilor – și vor fi completate de alte ateliere pe care le vor desfășura bibliotecarele noastre în școli.

Împreună facem cititul să răsune! Cartea, Lectura și Biblioteca aduc împreună iubitorii de cultură, de cuvânt scris, de înțelepciune.

Serviciul Interacțiune Comunitară, Promovare și Digitalizare
al Bibliotecii Județene Mureș

www.bjmures.ro
FB@bibliotecamures
Instagram@murescountylibrary

Címkék:

Articole similare

(Română) Autolaboratorul criminalistic / simulare – cercetarea locului faptei  (Română) Autolaboratorul criminalistic / simulare – cercetarea locului faptei  

Participanții la evenimentele organizate vineri la Biblioteca Județeană Mureș vor avea ocazia să asiste la simulări de cercetări la locul faptei, să vadă în acțiune autolaboratorul criminalistic și să urmărească