Biblioteca Județeană Mureș > Întrebări frecvente

Întrebări frecvente

Biblioteca Judeţeană Mureş Sediul Bibliotecii Judeţene Mureş
Sediul Bibliotecii Judeţene Mureş

Biblioteca este un templu cultural care îşi deschide porţile cu cheia curiozităţii intelectuale. O bibliotecă deschisă se lasă interogată de acei oameni care ştiu să dea frâu liber dragostei de carte şi încearcă să-şi cristalizeze destinul cultural şi existenţial în preajma cărţilor, în atmosfera prietenoasă şi binevoitoare a informaţiilor valoroase.

Relaţia oamenilor cu biblioteca are o istorie îndelungată. Din antichitate şi până în prezent, lectura o fost şi va rămâne o activitate de îmbelşugare cognitivă, existenţială şi spirituală. Exercitată în contexte culturale diferite, în cadrul unor epoci istorice diverse, lectura a fost şi va continua să fie o preocupare esenţială a fiinţei umane.

Cadrele culturale se modifică permanent, gusturile se schimbă, valorile estetice îşi dispută neîncetat supremaţia. Din perspectiva lecturii, trăim astăzi sub imperiul modei Umberto Eco, în timp ce strămoşii noştri şi-au declarat fascinaţia în faţa operelor lui Shakespeare sau Goethe.

Preferinţa pentru diferite tipuri de texte, pentru diverşi autori, pentru multiplele domenii ale cunoaşterii şi practicii umane este în schimbare permanentă.

 

 

Înapoi
 
Începutul paginii

Unde se află Biblioteca Județeană Mureș ?

Biblioteca Județeană Mureș se afla în municipiul Tîrgu-Mureș, în incinta Palatului Culturii cu intrare din strada G. Enescu nr. 2. Adresa poștală este 540052, Tîrgu-Mureș, str. G.Enescu nr. 2, jud. Mureș, ROMÂNIA. Biblioteca poate fi accesată la telefonul secretariatului: 0265-262631 sau prin Fax: 0265-264384.

Vezi și situarea bibliotecii pe harta Google!

Cum pot să mă înscriu la bibliotecă?

Înscrierea la secţiile pentru adulţi, are loc pe baza actului de identitate a persoanei cu domiciliul în Tîrgu-Mureş sau a actului de identitate cu viza la zi pentru flotanţi. Copii (până la 14 ani), se pot înscrie la Biblioteca Copiilor pe baza actului de identitate al unuia dintre părinţi, sau al tutorelui. Cetăţenii din alte localităţi şi cetăţenii străini se pot înscrie pe baza actului de identitate sau a paşaportului, pentru acces limitat în sălile de lectură.

Ce acte sunt necesare la înscriere?

Pentru înscriere sunt necesare:

  • Act de identitate
  • o fotografie 25 x 35 mm (de preferintă color)
  • 2 plicuri simple (netimbrate) şi două timbre poştale - tarif actual pentru corespondenţa internă.

Copiii până la 14 ani pot fi înscrişi de către unul dintre părinţi/tutore, pe baza:

  • certificatului de naştere al copilului
  • 1 foto 25x35 mm
  • a buletinului de identitate al unuia dintre părinţi/tutore
  • 2 plicuri simple (netimbrate) şi două timbre poştale - tarif actual pentru corespondenţa internă.

La înscriere solicitantul va completa Fişa de înscriere. Acest document contine pe verso un scurt extras din regulament şi loc pentru semnătura solicitantului. Fişa de înscriere este un act juridic şi este un contract dintre bibliotecă şi utilizatorii săi.Vezi detalii în Anuar. Prin acest act utilizatorul se angajează să păstreze în bună stare materialele împrumutate, să le înapoieze la timp şi în bună stare.

Ce document se eliberează la înscriere?

La înscrierea în bibliotecă se eliberează un permis de intrare. Permisul de intrare este nominal, codificat, fiind personal şi netransmisibil, este valabil 5 ani de la data înscrierii. Permisul de intrare se înfoliază. La viza anuală se aplică pe verso o bulinuţă cu anul respectiv.

Câte cărți pot împrumuta?

Fiecare utilizator poate împrumuta la domiciliu, de fiecare dată, 1 - 4 documente de bibliotecă din secţiile de împrumut. Documentele de la Biblioteca Teleki-Bolyai nu se împrumută la domiciliu. Aceste documente se pot consulta doar în sala de lectură proprie.

Cât timp pot păstra cărțile.

Termenul maxim de împrumut este de 14 zile, acesta se poate prelungi, încă de trei ori câte 14 zile, la cerere.

 

 

 

 

Înapoi
 
Începutul paginii

©2003 Biblioteca Judeţeană Mureş