23 februarie 2016
ÎNTÂLNIRE METODICĂ –TÎRGU-MUREȘ
La întâlnire metodică regională din 23 februarie, organizată de Melania Suciu, bibliotecar-metodist la Biblioteca Județeană Mureș, desfășurată la sediul bibliotecii județene, au participat colegele cu care nu am reușit să ne întâlnim în 2015 din motive obiective, după cum urmează: Bălăușeri: Szőcs Enikő; Ghindari: Bányai Éva; Șincai: Szőllősi Edit; total: 4 persoane.
Probleme discutate
1. S-a prezentat pagina web a compartimentului metodic a BJM, calendarul aniversărilor culturale, tipizatele (registru inventar, RMF), link-ul către CZU online, tabela de autori și către programul de actualizare a prețului cărților.
2. S-a insistat pe modul de comunicare, utilizarea mijloacelor electronice și a telefonului pentru comunicare, și îmbunătățirea comunicării.
3. Am ținut cursul: „Gestiunea de bibliotecă. Suportul de curs este postat în pagina web. Am adus tipizate RI și RMF și le-am împărțit participantelor. Am discutat situațiile concrete întâlnite în bibliotecile participante la întâlnire, cum să treacă la tipizatele actuale, cum se face inventarierea și casarea.
Concluzii
Colegele au fost foarte interesate, receptive și au considerat cursul folositor, deoarece nu se lucrează cu RMF la toate bibliotecile comunale, nu se folosesc peste tot tipizatele actuale și, fiind documente de gestiune, se vor folosi corect de acum încolo. Totodată, o reîmprospătare a cunoștințelor și lămurirea unor situații concrete apărute la un moment dat, sunt oricând binevenite. De asemenea, s-au cerut informații suplimentare privind verificarea fondului și casarea documentelor. Am exemplificat și am discutat concret despre fiecare situație în parte pentru a lămuri lucrurile și pentru a le ușura cât mai mult munca prin lămurirea cazurilor excepționale.
2 martie 2016
ÎNTÂLNIRE METODICĂ – REGHIN
La întâlnire metodică regională din 2 martie, organizată de Melania Suciu, bibliotecar-metodist la Biblioteca Județeană Mureș, desfășurată la sediul Bibliotecii Municipale „Petru Maior” din Reghin, au participat următoarele: Bălăușeri: Reghin: Alina Buruian, Carmen Lihăț, Menyei Ildiko, Mona Maria Bucin, Elena Enache, Angela Dălălău; Beica de Jos: Aurelia Ilieș; Breaza: Szasz Maria; Chiheru de Jos: Mariana Matei; Ghurghiu: Lucia Precup; Suseni: Daniela Nemeș; Vătava: Sorina Laura Franc; de la bibliotecile școlare din Reghin: Sanda Simon (Liceul tehnologic „Lucian Blaga”), Ani-Mari Moldovan (Școala gimnazială „Alexandru Ceușianu”), Monica Valeria Molnar (Liceul tehnologic „Petru Maior”), Maria Șimon (Școala gimnazială „Augustin Maior”), Eugenia-Elena Todoran (Liceul tehnologic „Ioan Bojor”), Lucia Roșca (Școala gimnazială „Florea Bogdan”); total: 19 persoane.
Probleme discutate
1. S-a prezentat pagina web a compartimentului metodic a BJM, calendarul aniversărilor culturale, tipizatele (registru inventar, RMF), link-ul către CZU online, tabela de autori și către programul de actualizare a prețului cărților.
2. S-a insistat pe modul de comunicare, utilizarea mijloacelor electronice și a telefonului pentru comunicare.
3. Am ținut prima parte a celui de-al doilea curs: „Prelucrarea documentelor de bibliotecă”, capitolul 1: Descrierea documentelor. Suportul de curs este postat în pagina web. Pentru că este mai mult de discutat la situațiile practice concrete și exemple cu diverse situații reale, nu se paote termina cursul într-o singură întâlnire.
4. Am prezentat practic modul de descriere a cărții și a câtorva cărți cu situații mai deosebite.
Concluzii
Colegele au fost foarte interesate, receptive și au considerat cursul folositor. Bibliotecarele și-au exprimat dorința de a ne mai întâlni încă de câteva ori pentru a termina cursul în acest an, dar este practic imposibil acest lucru, astfel că următoarele capitole le vom face în întâlnirile de anii viitori dacă nu vom reuși să ne mai întâlnim suplimentar anul în curs.
7 aprilie 2016
ÎNTÂLNIRE METODICĂ – DEDA
Participanți
Total: 8 persoane
Probleme discutate:
Concluzii
La început a verificat starea de spirit a participanților la întâlnire, care s-a dovedit a fi excelentă. Colegele au fost foarte interesate, receptive și au considerat cursul folositor și binevenit.
10 mai 2016
ÎNTÂLNIRE METODICĂ – SIGHIȘOARA
Participanți
Total: 14 persoane
Probleme discutate:
După o scurtă prezentare a paginii web a compartimentului metodic al BJM, cuprinzând: calendarul aniversărilor culturale, tipizatele (registru inventar, RMF), link-ul către CZU online și către programul de actualizare a prețului cărților, tabela de autori, s-au prezentat numerele revistei electronice „Biblioteci mureșene”, solicitându-se articole din partea colegelor. S-a ținut prima parte a celui de-al doilea curs: „Prelucrarea documentelor de bibliotecă”, capitolul 1: Descrierea documentelor, cu exemple concrete și cu discutarea de situații deosebite. Suportul de curs este postat în pagina web.
Concluzii
La început a verificat starea de spirit a participanților la întâlnire, care s-a dovedit a fi excelentă. Colegele au fost foarte interesate, receptive și au considerat cursul folositor și binevenit.
29 iunie 2016
ÎNTÂLNIRE METODICĂ –TÎRGU-MUREȘ
Participanți: (conf. listei de prezență)
Total: 11 persoane
După o scurtă prezentare a paginii web a compartimentului metodic al BJM, cuprinzând: calendarul aniversărilor culturale, tipizatele (registru inventar, RMF), link-ul către CZU online și către programul de actualizare a prețului cărților, tabela de autori, s-au prezentat numerele revistei electronice „Biblioteci mureșene”, solicitându-se articole din partea colegelor.
S-a prezentat oferta de formare profesională a personalului de specialitate din bibliotecile publice. Am ținut prima parte a celui de-al doilea curs: „Prelucrarea documentelor de bibliotecă”, capitolul 1: Descrierea documentelor, cu exemple concrete și cu discutarea de situații deosebite, suportul de curs, complet, fiind accesibil în pagina web a bibliotecii.
Mă bucură faptul că aceste întâlniri sunt apreciate și considerate utile și binevenite.
21 septembrie 2016
ÎNTÂLNIRE METODICĂ –LUDUȘ
Participanți: (conf. listei de prezență)
Total: 10 persoane
După o scurtă prezentare a paginii web a compartimentului metodic al BJM, cuprinzând: calendarul aniversărilor culturale, tipizatele (registru inventar, RMF), link-ul către CZU online și către programul de actualizare a prețului cărților, tabela de autori, s-au prezentat numerele revistei electronice „Biblioteci mureșene”, solicitându-se articole din partea colegelor. S-a prezentat oferta de formare profesională a personalului de specialitate din bibliotecile publice. Am ținut prima parte a celui de-al doilea curs: „Prelucrarea documentelor de bibliotecă”, capitolul 1: Descrierea documentelor, cu exemple concrete și cu discutarea de situații deosebite, suportul de curs, complet, fiind accesibil în pagina web a bibliotecii.
Mă bucură faptul că aceste întâlniri sunt apreciate și considerate utile și binevenite.
2 noiembrie 2016
ÎNTÂLNIRE METODICĂ –TÎRGU-MUREȘ
La întâlnire metodică regională din 2 noiembrie, organizată de Melania Suciu, bibliotecar-metodist la Biblioteca Județeană Mureș, desfășurată la „Cuibul democrației”, aflat în spațiul fostului Hotel Parc, str. Primăriei nr. 2, au participat colegele:
total: 4 persoane.
Ultima întâlnire metodică zonală din acest an s-a ținut la sediul BJM, pentru ca, pe lângă colegele cu care trebuia să se țină această ultimă întâlnire să poată participa și persoanele care, din diverse motive nu au putut participa la întâlnirile din zona apropiată lor și doresc acest lucru.
Am încheiat astfel prima parte a cursului „Prelucrarea documentelor de bibliotecă” în tot județul, urmând ca pe parcursul anului viitor să încheiem acest curs. Cursurile sunt stabilite de comun acord în urma discuțiilor cu bibliotecarii din județ și reprezintă o modalitate de formare profesională continuă accesibilă și ușor realizabilă.
22 noiembrie 2016
ÎNTÂLNIRE METODICĂ –TÎRGU-MUREȘ
Ultima întâlnire metodică din acest an s-a desfășurat sub auspiciile Zilelor Bibliotecii Județene Mureș „Philobiblon mureșean”, marți, 22 noiembrie, în cadrul unui deja așteptat colocviu profesional.
Au participat 25 de bibliotecari din bibliotecile publice din județ. Programul pregătit pentru colegii din județ a cuprins lucruri inedite. Astfel, secțiunea „Să ne cunoaștem personalitățile” în cadrul căreia au fost evocați Constantin Silvestri, Petru Maior și Liviu Rusu, au reprezentat surpriza întâlnirii.
La final s-au adus mulțumiri colegilor care au participat la proiectul „InfOlanda, întreabă bibliotecarul” și au fost premiați cei care au contribuit alături de Biblioteca Județeană Mureș la implementarea proiectelor „BaniIQ”și „Banii pe net”.
Întâlnirea din cadrul colocviului profesional este un bun prilej de întâlnire, cunoaștere și comunicare între bibliotecarii din sistemul bibliotecilor publice din județul Mureș.