Biblioteca Judeţeană Mureş are plăcerea să anunţe apariţia primului volum de specialitate publicat de un angajat al acestei instituţii. Volumul intitulat „Indiscreţii în bibliotecă” de Liliana Moldovan este o antologie consistentă care cuprinde 400 de pagini şi este structurat pe trei capitole: – Prima parte: „Biblioteconomica”: Aspecte teoretice şi practice ale managementului de bibliotecă reuneşte studii de specialitate referitoare la managementul şi marketingul de bibliotecă. – Partea a 2-a: Introducere în filosofia comunicării şi teoria lecturii include eseuri despre filosofia şi hermeneutica lecturii. – Ultima parte : Amprente jurnalistice: Articole, eseuri, interviuri şi note de lectură este o selecţie de articole publicate de autoare în diverse ziare şi reviste culturale.
După cum consideră Monica Avram, directoarea bibliotecii din judeţul Mureş, „laitmotivul acestei cărţi se fundamentează pe experienţa dobândită de autoare în decursul unei activităţi de aproape un deceniu şi jumătate desfăşurată la Biblioteca Judeţeană Mureş. O perioadă decisivă, de maximă dezvoltare şi evoluţie, atât instituţională, cât şi umană. D-na Liliana Moldovan, care s-a format din punct de vedere profesional în această bibliotecă, şi-a pus, la rândul său amprenta asupra instituţiei căreia, prin fapte şi cuvinte, i-a conferit o nouă şi originală.”
Apărut la sfârşitul anului trecut, la editura Nico, din Târgu Mureş, sub atenta îngrijre a domnului Nicolae Băciuţ care a elaborat şi prefaţa cărţii, volumul „Indiscreţii în bibliotecă” a fost primit cu entuziasm de doamna Doina Popa, preşedinta ANBPR, care a avut amabilitatea să scrie postfaţa acestei ample antologii. Domnia sa mărturiseşte – referindu-se la „Indiscreţiile în bibliotecă” – „vorbim despre o frumoasă pledoarie pentru meseria de bibliotecar şi tainele ei, pentru biblioteca secolului XXI şi modul în care se construieşte ea la Târgu Mureş, pentru zidirea de biblioteci destinate românilor care trăiesc departe de ţară, pentru dimensiunea culturală şi organizaţională a unor biblioteci europene, ca şi pentru estetica şi filosofia lecturii, teoria comunicării, bibliosophia modernă. În aceeaşi măsură regăseşti în carte şi amprenta jurnalistică a autoarei concentrată în articole, eseuri, interviuri şi note de lectură care îi completează în mod fericit pasiunea pentru activitatea de bibliotecă. Cartea te atrage prin varietatea subiectelor abordate şi a stilului în care sunt tratate, prin analiza fină în spatele căreia intuieşti o fire dedicată studiului şi incursiunilor în domenii predilecte”.
Date de contact : Liliana Moldovan Tel. 0265 262631 sau 0744 301632, fax. 0265 264384 e-mail : [email protected]
Ioana DRAGOTĂ
Prima carte de biblioteconomie scrisă de un bibliotecar Liliana Moldovan: Indiscreții în bibliotecă
Această premieră publicistică include o selecție de articole și studii foarte elaborate, adunate de-a lungul unei experiențe de…o viață în bibliotecă, a celei care a împlinit recent (doar) 42 de ani. Aniversarea a fost marcată tocmai de această lansare, la ultimul etaj al Bibliotecii Județene Mureș, unde, pe vremuri, copiii ascultau povesti la pick-up, cu căștile pe urechi, în timp ce alți cititori se delectau în sala de lectură cu almanahuri „Cinema”. Acum secțiile au fost mutate, dar biblioteca și-a păstrat acelasi parfum… patriarhal. „A renova Biblioteca e ca și cum i-ai strica arhitectura”, spun cei care se considera demult… șoareci de bibliotecă.
Au vorbit despre volumul destul de gros al autoarei domnii Nicolae Baciuț, Valentin Marica, fostul director, Dimitrie Poptămaș, actuala directoare, Monica Avram, fiind prezenți prieteni de calitate ai sărbătoritei, ca Felicia Mezei și Speranța Ciulea. „Indiscretiile” publicate aparțin celei care este șef-serviciu la evidența, dezvoltarea și prelucrarea colecțiilor, achizițiilor de carte, catalogate în număr de peste 927.000, adică aproape un milion de cărți.
A fost și directoare a aceleiasi instituții. în carte se referă la toate acestea ca și la managementul administrativ al organizării colecțiilor, fiind structurată în trei părti, managementul și marketingul de bibliotecă, aspecte legate de filosofia și teoria culturii, ea însăși fiind absolventă de Filosofie la Cluj, partea cea mai dragă _ hermeneutica și filosofia religiilor, dar și comunicării umanului. Aceasta include și mitologie, de la Hermes Trismegistrul (magistrul celor 3 calități) la zeul care transmitea mesajele muritorilor. Liliana Moldovan a absolvit 6 ani de filosofie cu un master în filosofia umanului, dupa ce a făcut la „Papiu” filologie-istorie și și-ar fi dorit să facă Dreptul. A picat de 3 ori la aceasta facultate, dar acum nu regretă niciun moment, pentru că filosofia i se pare cea mai bună decizie din viața ei.
Ioana FLOREA