6 februarie 2018
ÎNTÂLNIRE METODICĂ – TÎRGU MUREȘ
Participanți: (conf. listei de prezență)
1. Biblioteca Comunală Bălăușeri: Szőcs Enikő;
2. Biblioteca Comunală Fîntînele: Fülöp Irén;
3. Biblioteca Comunală Gălești: Márton Ferenc;
4. Biblioteca Comunală Chețani: Nița Cucerzan;
Metodist: Melania Suciu, Biblioteca Județeană Mureș.
Total 5 persoane.
Această întâlnire a încheiat seria celor dedicate ”Prelucrării documentelor”.
S-a discutat despre participarea activă la proiectele „BaniIq” și „Banii pe net”, proiecte care se încheie în luna februarie a acestui an, și la care bibliotecile publice din județ au participat, în parteneriat cu Biblioteca Județeană Mureș.
De asemenea, s-au reamintit oportunitățile oferite de proiectul EduCaB, implementat în județul Mureș tot prin intermediul bibliotecii județene.
S-a discutat și tematica pentru întâlnirile zonale următoare, aferente anului curent, și s-a considerat că statistica de bibliotecă și calculul tabelar în excel ar fi foarte potrivite și binevenite.
15 martie 2018
ÎNTÂLNIRE METODICĂ – REGHIN
Participanți: (conf. listei de prezență)
Total: 24 persoane
Am împărțit certificatele de participare (competențe), la colegele și colegii care au parcurs ambele părți ale cursului „Prelucrarea documentelor de bibliotecă”, desfășurat în cadrul întâlnirilor metodice de pe parcursul anilor 2016-2017.
Am discutat pe scurt despre statistica de bibliotecă, importanța ei, de ce statistică?, utilitatea statisticii zilnice, și o scurtă inițiere în programul Excel, specializat în organizarea datelor în liste și calcul tabelar.
Având în vedere complexitatea programului Excel și a faptului că multe baze de date sunt structurate în acest fel, s-a considerat necesar să ținem un curs de lucru cu baze de date tip liste și calcul tabelar, cu începere de anul viitor.
La întâlnire au fost prezenți Corina Șerban și Tibi Grigore, din partea grupului EduCaB, care au prezentat proiectul, oportunitățile disponibile, au pus accent pe faptul că proiectule este axat pe dezvoltarea activităților cu adulți în bibliotecă au dat exemple de activități și biblioteci publice din țară implicate activ în proiect.
Au urmat vizite la două biblioteci publice, care au beneficiat de calculatoare prin proiectul EduCaB, și anume, bibliotecile din Ideciu de Jos și Chiheru de Jos. Vizite similare s-au desfășurat a doua zi la Chețani și Iernut, după o întâlnire prealabilă la sediul BJM cu reprezentanți ai unor organizații și instituții, în vederea colaborării și efectuării de activități în comun, în biblioteci.
25 aprilie 2018
COLOCVIU PROFESIONAL
- 25 APRILIE 2018 -
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ MUREȘ
Întâlnirea este cuprinsă în ciclul de manifestări culturale organizate cu prilejul sărbătoririi zilei de 23 aprilie, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CĂRȚII ȘI A DREPTURILOR DE AUTOR ŞI ZIUA BIBLIOTECARILOR ŞI A BIBLIOTECILOR PUBLICE.
Au participat 21 de bibliotecari din bibliotecile publice din județ.
Cu acest prilej s-au prezentat aspecte noi privind proiectele pe care le derulăm împreună, și anume: EduCaB și programele de educație financiară a populației „BaniIQ” și „Baniipenet”.
S-au purtat discuții și despre întâlnirile metodice zonale și subiectele ce urmează a fi abordate la aceste întâlniri.
Grupul de bibliotecari a făcut apoi o vizită la secția de colecții speciale a Bibliotecii Județene Mureș, Biblioteca Teleki-Bolyai, moment deosebit de interesant și prilej încântare. Întâlnirea s-a încheiat cu o scurtă plimbare prin cetatea orașului.
23.05.2018
ÎNTÂLNIRE METODICĂ – SIGHIȘOARA
Participanți: (conf. listei de prezență)
Total: 15 persoane
S-au prezentat proiectele EduCaB și cele de educație financiară: BaniIQ și Banii pe net, precum și oportunitățile de activități și dezvoltare pe care le oferă.
Au fost împărțite certificatele de participare (competențe) colegelor care au parcurs în întregime cursul „Prelucrarea documentelor de bibliotecă”, desfășurat în cadrul întâlnirilor metodice de pe parcursul anilor 2016-2017.
S-a discutat pe scurt despre statistica de bibliotecă, importanța ei, utilitatea statisticii zilnice de bibliotecă, și s-a făcut o scurtă inițiere în programul Excel, specializat în organizarea datelor în liste și calcul tabelar.
Având în vedere complexitatea programului Excel și a faptului că multe baze de date sunt structurate în acest fel, s-a considerat necesar să ținem un curs de lucru cu baze de date tip liste și calcul tabelar, cu începere de anul viitor.
26 iunie 2018
ÎNTÂLNIRE METODICĂ – TÎRGU MUREȘ
Participanți: (conf. listei de prezență)
1. Biblioteca Comunală Adămuș: Margareta Indreica
2. Biblioteca Municipală Târnăveni: Petruța Virca, Simona Pătru (2)
3. Biblioteca Comunală Crăiești: Olivia Boalcă
4. Biblioteca Comunală Ceuașu de Câmpie: Abrám Enikö
5. Biblioteca Comunală Gănești: Márton Edith
6. Biblioteca Orășenească Ungheni: Elena Man
7. Biblioteca Orășenească Miercurea Nirajului: Suba Gyöngyi
8. Biblioteca Comunală Bălăușeri: Szőcs Enikő
9. Biblioteca Județeană Mureș: Melania Suciu, metodist
Total 10 persoane.
Discuțiile au început cu proiectele: EduCaB, BaniIQ și Banii pe net, oportunitățile de activități și dezvoltare pe care le oferă. La Adămuș se pare că cele două proiecte de educației financiară au succes.
Colegelor care au parcurs în întregime cursul „Prelucrarea documentelor de bibliotecă”, desfășurat în cadrul întâlnirilor metodice de pe parcursul anilor 2016-2017, le-au fost oferite certificatele de participare și competențe dobândite în cadrul pregătirii profesionale continue.
S-a discutat pe scurt despre statistica de bibliotecă, importanța ei, utilitatea statisticii zilnice de bibliotecă și de transmitere a datelor statistice solicitate de autorități, corecte și complete. S-a făcut o scurtă inițiere în programul Excel, specializat în organizarea datelor în liste și calcul tabelar.
Având în vedere complexitatea programului Excel și a faptului că multe baze de date sunt structurate în acest fel, precum și a faptului că este un program foarte util în bibliotecile mici, s-a considerat necesar să ținem un curs de lucru cu baze de date tip liste și calcul tabelar, cu începere de anul viitor.
5 octombrie 2018
ÎNTÂLNIRE METODICĂ – TÎRGU MUREȘ
În data de 5 octombrie s-a desfășurat, un atelier de propagandă, susținut de Mediawise, organizație parteneră EduCaB, la sediul Bibliotecii Județene Mureș, la American Corner, pe baza unui acord de parteneriat. Atelierul s-a adresat bibliotecarilor din județul Mureș, iar activitatea a fost organizată prin compartimentul metodic.
„Laborator de propagandă: tu știi să o recunoști” este un atelier util într-o lume supra-saturată de informație și acces ușor la diverse platforme de socializare online.
La atelier, bibliotecarii au învățat cum să recunoască propaganda vizuală contemporană, ce tehnici de comunicare folosește și cât contează contextul publicării unui mesaj de propagandă atunci când îi analizăm impactul. Atelierul abordează propaganda și dezinformarea în context electoral, dar și propaganda în registrul naționalist, cultivă gândirea critică și abordează propaganda din perspectivă contemporană și mai puțin istorică.
Platforma MindoverMedia este o unealtă de învățare gratuită, care poate fi folosită de către profesori și bibliotecari la clasă sau la bibliotecă.
După atelier, bibliotecarii vor putea să pună în practică cele învățate la bibliotecă.
La atelier au participat 14 bibliotecari din bibliotecile publice din județul Mureș, care l-au considerat interesant și util pentru activitățile viitoare.
20 decembrie 2018
COLOCVIU PROFESIONAL – TÎRGU MUREȘ
Colocviul profesional din anul acesta s-a desfășurat marți, 20 noiembrie, sub auspiciile Zilelor Bibliotecii Județene Mureș „Philobiblon mureșean”. Au participat 28 de bibliotecare și bibliotecari din bibliotecile publice și școlare din județ.
Ne-au onorat cu prezența și au susținut prezentări deosebite: domnul Dimitrie Poptămaș, fost director al Bibliotecii Județene Mureș și președinte al Fundației „Vasile Netea” și Diana Suciu studentă la canto clasic, anul I de masterat la Facultatea de Muzică din carul Universității Transilvania din Brașov.
Programul pregătit pentru colegii din județ a fost interesant, variat și bine apreciat.
A fost lansat nr. 7 al revistei „Biblioteci mureșene”, realizat de Melania Suciu. Au colaborat la realizarea acestui număr: Diana Suciu, studentă la canto clasic, anul I de masterat la Facultatea de Muzică din carul Universității Transilvania din Brașov; Kovács-G. György, Doina Vanca și Maria Merdar de la Biblioteca Județeană Mureș; Anca Ciotloș de la Biblioteca Comunală Albești; Margareta Indreica de la Biblioteca Comunală Adămuș și Emilia Aldea de la Biblioteca Municipală Târnăveni. Web-design-ul a fost asigurat de Alexandru Tcaciuc.
Privitor la proiectele implementate în județ de Biblioteca Județeană Mureș, au fost premiate de către metodist: Anca Ciotloș de la Biblioteca Comunală Albești pentru implicarea susținută în proiectul EduCaB și Margareta Indreica de la Biblioteca Comunală Adămuș pentru activitatea de educație financiară în comunitate prin proiectele BaniIQ și Banii pe net.
Sub genericul „Să ne cunoaștem personalitățile” au fost evocați: - Vasile Netea – prezentare susținută de domnul Dimitrie Poptămaș; - Simion C. Mândrescu - prezentare de Doina Vanca, bibliotecară la „American Corner”, compartiment al Bibliotecii Județene Mureș; - Bolyai Janos și Farkas - Kovacs György, conservator la Biblioteca Teleki-Bolyai; - Pr. Ilie Moldovan - prezentare de Anca Ciotloș, Biblioteca Comunală Albești; - Pompei Hărășteanu, bas român de renume internațional; prezentare susținută de Diana Suciu, studentă la canto clasic, anul I de masterat la Facultatea de Muzică din carul Universității Transilvania din Brașov.
Indira Toderel, șef birou informare și relații publice a prezentat „Marea Unire în presa vremii”, proiect prin care, pe site-ul web al instituției pot fi vizualizate aparițiile zilnice a trei publicații din anul 1918: Unirea, Ellenör și La Roumanie.
Întâlnirea din cadrul colocviului profesional s-a încheiat cu informații despre activitatea ANBPR și despre conferința asociației, organizată la Alba Iulia în prima jumătate a lunii noiembrie. Despre acestea ne-a vorbit Ramona Bândilă, președinta Filialei Mureș a ANBPR.
Melania Suciu, metodist