„Pe urmele lui Gheorghe Şincai” – excursie documentară – Şamşud

„Pe urmele lui Gheorghe Şincai” – excursie documentară, Şamşud
Şincai (Şamşud) – localitatea copilăriei lui Gheorghe Şincai

Comuna Şincai este situată în nord-vestul judeţului Mureş, pe valea râului Lechinţa. Se învecinează cu comuna Pogăceaua în nord-vest, cu Raciu în nord, cu Ceauşu de Câmpie în est și cu Band în sud şi sud-vest. Așezarea este formată din satele Şincai, Lechincioara, Șincai-Fânaţe şi Pusta, având o populație de 1640 de locuitori. Principalul curs de apă este Valea Comlodului care, împreună cu afluenţii săi Bozed, Hoba, Șincai și Sărata, drenează cea mai mare parte din teritoriul comunei.

Accesul în localitate se realizează pe drumul județean 154G. Cele mai apropiate sunt Târgu Mureş (27 de km) şi Cluj (70 de km).

Şincai se numără printre cele mai vechi aşezări din Câmpia Transilvaniei, cu o istorie de peste 670 de ani. Prima atestare documentară datează din anul 1332, cu numele de Sancsund. Acesta a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului, dintre care amintim Schamsund, Samsud şi Samsudul de Câmpie.

Despre comuna Șincai, jud. Mureș

Azi e deplin cunoscut faptul că Şincai s-a născut la Râciul de Câmpie în casa bunicului din partea mamei şi abia la vârsta de 8-10 ani se mută la Şamşud / Şinca Veche, în condiţiile în care au loc binecunoscutele modificări de statut ale moşiei părinteşti. Aici îşi va petrece anii copilăriei, urmând ca instruirea şcolară să o înceapă la Săbed, nu departe de locurile natale. Aici se familiarizează cu limba maghiară. Va petrece o scurtă perioadă de timp şi în şcoala sătească de la Şamşud / Şincai, urmând ca, la insistenţele fratelui său mai mare – căpitanul Ion Şincai, un om educat, preocupat îndeaproape de pregătirea fraţilor săi mai mici să-şi completeze studiile la Oşorhei – Târgu-Mureş.

Articole similare

Lansarea volumului „Oameni de ştiinţă mureşeni” de Ana Todea, Fülöp Mária, Monica Avram

Lansarea volumului „Oameni de ştiinţă mureşeni” de Ana Todea, Fülöp Mária, Monica AvramLansarea volumului „Oameni de ştiinţă mureşeni” de Ana Todea, Fülöp Mária, Monica Avram

Miercuri 23 februarie, la Librăria „Romulus Guga” din Târgu Mureș a găzduit, începând de la ora 17, lansare volumului „OAMENI DE ȘTIINȚA MUREȘENI – DICȚIONAR BIOBIBLIOGRAFIC”, apărut în editarea și